Toplumsal Dış Haberler

Yunanistan'da hükümetin "reform" adı altında çıkarmak istediği yasa üniversitelerin kapılarını polise ve patronlara daha çok açacak. Öğrencilerin yasaya karşı mücadelesi haftalardır sürüyor. Öğrencilerin eylemleri özellikle de Atina ve Selanik'te yoğunlaşıyor.

Tüm tehditlere ve polis saldılarına rağmen geri adım atmayan öğrenciler dün Selanik'te yapılan kitlesel eylemin ardından bugün de Atina sokaklarını doldurdu. 

Yunanistan Komünist Partisi'nin gençlik örgütü olan Yunanstan Komünist Gençliği'nin kızıl bayraklarıyla öncülük ettiği öğrenciler, Atina Propylaea'dan başlayıp parlamentoya kadar yürüdü ve parlamentoya çıkan tüm sokakları kapattı.

NELER YAŞANDI?
Yunanistan hükümeti son dönemlerde üniversitelere giriş ve okuma sürelerini düzenleyen ve okullarda polis kontrolünü meşrulaştıran bir yasa tasarısını gündeme getirdi. Yasa tasarısı her dereceden öğrenci gençliğin geniş tepkiler göstermesine neden oldu ve ülke genelinde on binlerce öğrenci ve eğitim emekçisi sokaklara çıkarak yasa tasarısının hemen geri çekilmesini talep ettiler. Hükümetin pandemi yasaklarını ve okulların kapalı olmasını fırsata çevirme ve halkta pandemi nedeniyle oluşan duyarlılığı harekete karşı kullanma taktiği zemin bulmadı. Yaşanan ekonomik krizin neden olduğu işsizlik ve yoksulluğun pandemi nedeniyle daha da artması karşısında halkın, işçilerin, emekçilerin, gençlerin taleplerini gözardı eden Miçotakis hükümeti üniversitelerde “asayiş” sorununun ne kadar önemli olduğu üzerine tam bir kara propaganda başlattı. Ancak yasaklamalar ülke genelinde işlemez hale getirildi ve başta Atina, Selanik, Patra olmak üzere tüm şehirlerde ve adalarda kitlesel gösteriler yapıldı. Yapılan yüzlerce gösterinin neredeyse tamamına polis saldırısı düzenlenmesine rağmen öğrencilerin isyanı katlanarak büyüyor.