Dün (7 Ağustos) Kolombiya’da tarihi bir yemin töreni yaşandı. Eski M-19 gerillası Gustavo Petro yemin ederek ülkenin ilk solcu başkanı, iklim aktivisti solcu Francia Marquez de yemin ederek ülkenin ilk siyah başkan yardımcısı olarak göreve başladı.

19 Haziran 2022 Pazar günü düzenlenen Kolombiya başkanlık seçimlerinde, sol seçim ittifakı Tarihi Pakt’ın adayı solcu Gustavo Petro %50,4 oy alarak ülkenin ilk sol kökenli seçilmiş cumhurbaşkanı olmuştu. Gustavo Petro ile aynı pusulada yarışan iklim aktivisti Francia Marquez de seçimleri kazandı ve ülkenin ilk siyah başkan yardımcısı seçildi. Gustavo Petro ve Francia Marquez 7 Ağustos 2022’de yemin ederek göreve başladı. Yemin töreninden önce ikili Kolombiya yerlilerinin düzenlediği özel kabile ayinlerine katıldı ve Kolombiya geleneklerine göre kutsandı.

17 yaşındayken gerilla örgütü M-19’a katılan Petro, M-19’un siyasi partiye dönüşmesiyle birlikte siyasete atıldı, meclise girdi, Bogota’nın belediye başkanı seçildi. Petro, 2010’da da başkan adayı olmuş fakat ilk turda %9 oy aldığı için ikinci tura katılmaya hak kazanamamıştı. Petro, 2022’deki seçim kampanyasında neo liberal politikalarla mücadele edeceğini, zenginlere yönelik vergileri arttıracağını açıklamıştı. Petro ve Marquez ikilisi seçim kampanyası boyunca birçok kez paramiliter grupların ölüm tehditleriyle karşılaştı.