Toplumsal Dış Haberler

Guatemala’da halk düşmanı bütçeye karşı emekçi halkın eylemleri devam ediyor. Geçtiğimiz Cumartesi Başkanlık Sarayı’nın önünde toplanan halk, Başkan Alejandro Giammattei’nin istifasını istemiş ve Cumhuriyet Kongresi Binası’nı ateşe vermişti. Halk, emekçi düşmanı hükümetin istifası için direnişini sürdürüyor.

Başkan Yardımcısı Guillermo Castillo, Cumhuriyet Kongresi Binası’nda Cumartesi günü yaptığı açıklamada Kamu Düzeni Bakanlığı’nın olaylarla ilgili “ciddi bir soruşturma” yapmasını istedi. Zira Cumartesi gün Hükümet ve Kongre’yi protesto etmek için yarım milyondan fazla insan bir araya gelmiş; polis, göstericileri şiddet yoluyla dağıtmaya ve bir kısmını gözaltına almaya çalışınca halk Kongre binasını yakmıştı. Halkın eylemleri devam ediyor.

Guatemala halk eylem giyotin

'ÜLKENİN GELECEĞİ TEHDİT ALTINDA'
Eylemlerin sebebi olarak geçtiğimiz hafta onaylanan 2021 bütçesi gösteriliyor. Bütçede ülkenin geleceğini tehlikeye atacak oranda bir borçlanmaya onay verilmiş; Başkan Giammettei tartışmaları dinlemeden, bekletmeden bütçeyi onaylamıştı.

40’TAN FAZLA YARALI VAR
30’dan fazla göstericinin gözaltına alındığı, İçişleri Bakanlığı ve yasal otoritelerce de kabul edilmişti. Ayrıca 40’tan fazla gösterici yaralanmış; yüzlercesiyse biber gazından ağır etkilenmişti.

Gösterilere rağmen Giammattei, Çarşamba gün onaylanan bütçeyi veto etmemekte ısrar ediyor; fakat bazı maddelerde küçük değişiklikler yapabileceği öngörülüyor.