Ercan Çankaya

Afganistan'ın muhalif başkan yardımcısı Emrullah Salih, hükümetinin çöküşünün ardından Taliban başkent Kabil’in kontrolünü ele geçirdiğinde teslim olmayacağını açıkça belli etti.

Görünen o ki Emrullah Salih, ülkenin işgal edilmeden kalan son mevzisine çekildi: Kabil'in kuzeydoğusundaki Penşir Vadisi.

Yeraltına inmeden önce Pazar günü İngilizce olarak Twitter'da, "Bana kulak veren milyonları hayal kırıklığına uğratmayacağım. Taliban’la asla bir araya gelmeyeceğim. ASLA" diye yazdı.

Bir gün sonra eski başkan yardımcısının, sosyal medyada Hindukuş’a sıkışmış dağlık bir tabya olan Penşir'deki eski akıl hocası ve ünlü Taliban karşıtı savaşçı Ahmed Şah Mesud'un oğluyla birlikte fotoğrafları paylaşıldı.

PENŞİR'DE YENİ BİR GERİLLA HAREKETİ Mİ DOĞUYOR?
Bir milis kuvvetini komuta eden Salih ve Mesud'un oğlu, savaşçılar Penşir'de yeniden toplanırken galip Taliban'la savaşmak için bir gerilla hareketinin ilk adımlarını atıyorlar gibi görünüyor.

Sağladığı doğal savunmayla ünlü olan vadi, 1990'lardaki iç savaş sırasında hiçbir zaman Taliban'ın eline geçmemişti.

İsminin açıklanmaması koşuluyla AFP'ye konuşan bir bölge sakini, "Taliban'ın Penşir'e girmesine izin vermeyeceğiz ve tüm gücümüzle direneceğiz ve onlarla savaşacağız" dedi.

Böyle bir savaş, Salih'in bir zamanlar asi bir casus şefi ve daha sonra başbakan yardımcısı olarak Taliban'a karşı verdiği uzun mücadelesinin son safhası olacaktır.

GERİLLA HAREKETLERİYLE 1990'LARDA TANIŞMIŞTI
Küçük yaşta yetim kalan Salih, ilk olarak 1990'larda gerilla komutanı Mesud'un yanında savaşmıştı.

1996'da Taliban tarafından ele geçirilen Kabil'den kovulmadan önce hükümette hizmet ediyordu.

Taliban, o dönemde onu yakalayabilmek için kız kardeşine işkence etmişti.

Daha sonra Time dergisine yazdığı bir yazıda “1996’da yaşadıklarım Taliban’a bakışımı sonsuza dek değiştirdi” diyecekti.

CIA'NIN BÖLGEDEKİ ÖNEMLİ BİR PİYONUYDU
11 Eylül saldırıları sonrasında gelişen Taliban karşıtı direnişte önemli görevler alan Salih, bölgede CIA için önemli bir figür haline geldi.

İlişkileri sayesinde 2004'te kurulan Afganistan İstihbarat Teşkilatı Ulusal Güvenlik Müdürlüğü'nün başına geçti.

Bu dönemde Salih’in geniş bir muhbir ve casus ağı oluşturduğuna inanılıyor.

O dönemde toplattığı istihbaratla Pakistan ordusunun Taliban'ı desteklemeye devam ettiğini kanıtladı.

İNİŞ VE ÇIKIŞLARLA DOLU BİR SİYASİ KARİYER
Salih’in yükselişi inişli çıkışlıydı.

2010’da Kabil Barış Konferansı’na düzenlenen küçük düşürücü saldırının ardından Afganistan'ın İstihbarat Şefi olarak görevden alındı.

Siyasetin dışına atılan Salih, düşmanlarını hedef alan twitleriyle Taliban’a karşı mücadelesini sürdürdü.

2018'de, şimdi bilinmeyen bir yere kaçan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle ittifak kurduktan sonra Gani’nin yardımcısı olarak kısa bir süre İçişleri Bakanlığı’nı denetledi.

ABD Afganistan'dan çıkmaya hazırlanırken Taliban, Salih’e bir dizi suikast girişiminde bulundu.

En son Taliban’ın Kabil’de düzenlediği, 10 kişinin öldüğü bir saldırıdan sağ kurtuldu.

Saldırıdan saatler sonra başında bandajla kameraların karşısına geçen Salih, Taliban’a karşı mücadelesinin devam edeceğini söylemişti.