New York Post’un aktardığına göre, ultra milyarder ve Twitter müdavimi Elon Musk, sosyal medya platformunun tamamını satın almasına yardımcı olmak için iş ortakları getirmeyi düşünüyor.

Gazeteye göre Musk, Twitter teklifinde kendisiyle ortak olabilecek yatırımcılarla görüşüyor. NY Post kaynakları, Musk’ın özel sermaye şirketi Silver Lake Partners ile takım kurma şansı olduğuna dikkat çekerek, ortakları içeren yeni bir planın birkaç gün içinde açıklanabileceğini söyledi.

Musk’ın elektrikli araç şirketi Tesla’ya 2018’de ortak yatırım yapan şirketle çalışma geçmişi var. Silver Lake’in CEO’su Egon Durban ayrıca Twitter’ın yönetim kurulu üyesi. Silver Lake ve Musk’ın sözcüsü haber hakkında yorum yapmayı reddetti.

Analistler, özel sermaye şirketleriyle ekip kurmanın Musk’ın Twitter’ın kendisine engel olan “zehir hapını” aşmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Zehir hapı (Poison Pill), potansiyel alıcıların bir şirketin yüzde 15’inden fazlasını satın almasını önlemek için tasarlanmış kurumsal hareket tarzı.

Twitter yönetim kurulunun bazı üyeleri Musk’ın teklifinin şirketi küçümsediğini söylediği için, zehir hapı formülü Cuma günü Twitter tarafından kabul edildi.

‘ALIRSAM SANSÜRÜ KALDIRACAĞIM’
Elon Musk Perşembe günkü TED konferansında, bu satın almayı medeniyet için bir dönüm noktası olarak gördüğünü söyledi. Musk, önerilen anlaşmanın ekonomiyle değil, demokrasiyle ilgili olduğunu savundu.
Elon Musk, TED şefi Chris Anderson’a “Bu para kazanmanın bir yolu değil. Güçlü sezgisel anlayışım, azami derecede güvenilir ve geniş kapsamlı kapsayıcı bir kamu platformuna sahip olmanın medeniyetin geleceği için son derece önemli olduğu yönünde” dedi.

Tesla ve SpaceX CEO’su, Twitter’da ifade özgürlüğü eksikliği olarak gördüklerine karşı çıktı ve şirketin içerik denetleme kararlarında şeffaflığı artırmak için Twitter’ın algoritmasını açık kaynaklı hale getirmesi gerektiğini söyledi.

Twitter’daki tartışmalarda pek çok kullanıcının Musk’ın satın alma kararını desteklediği gözlendi.

DÜNYANIN EN ZENGİNİ
Musk dünyanın en zengin insanı. Net servetinin 200 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor ve paranın çoğu Tesla hisselerinde bulunuyor. Musk, 2022 Mart ayı sonunda şirketin yüzde 9 hissesini alarak Twitter’ın en büyük hissedarı olmuştu. Perşembe günü, Twitter’ı yaklaşık 43 milyar dolar değerinde nakit olarak, hisse başına 54.20 dolardan satın almayı teklif etti.

Uzmanlar, Musk’ın bunun “en iyi ve son teklifi” olduğunu söyledikten sonra teklifini yükseltmesinin pek olası olmadığını söylüyor. Ancak, diğer tüm seçenekler başarısız olursa, teklifini doğrudan diğer Twitter hissedarlarına götürebilir ve bir ihale teklifi yoluyla hisselerini satın alabilir.

Öte yandan, yüklü miktarda Twitter hissesi bulunduğunu iddia eden Marc Bain Rasella isimli bir yatırımcı, hisse satın alma işlemlerini geç bildirdiği gerekçesiyle Elon Musk hakkında şikayetçi oldu.

Amerikan yasalarına göre yatırımcıların, bir şirketin yüzde 5 veya daha fazla hissesini satın almasının ardından geçen ilk 10 gün içerisinde bu durumu ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na bildirmesi gerekiyor.

Elon Musk, yüzde 5’e ulaşan hisse alım bildirimini 11. gün yapmıştı.