Toplumsal Dış Haberler

Trump’tan Biden’a değişen bir şey yok; Barselona’da 13 protestocu gözaltına alındı; Arizona Üniversitesi hocalarından ırkçılık karşıtı buluş…

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

TRUMP’TAN BIDEN’A DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK
Donald Trump’tan Joe Biden’a ABD’nin göçmen politikasında değişen hiçbir şey olmadı. Göçmen karşıtı politikalar, Demokrat Biden döneminde de aynen devam ediyor. ABD’nin Oregon eyaletinin Portland şehrindeki göçmenler, Biden yönetiminin göçmenlik politikalarına karşı gösteri düzenledi. Şehrin duvarlarını grafitileriyle süsleyen göçmenler, polis araçlarını ve bankaları taşladı.

13 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI
İki haftadır haftaiçi her akşam “İspanya kraliyetine hakaret ettiği” gerekçesiyle hapse atılan devrimci rapçi Pablo Hasél’in serbest bırakılması için Barselona sokaklarını dolduran Barselonalılar, haftasonunu da sokaklarda geçirdi. Gösterileri şiddet uygulayarak bastırmaya çalışan Barselona polisi, on üç protestocuyu gözaltına aldı.

HOCALARDAN IRKÇILIK KARŞITI BULUŞ
Arizona Üniversitesi’nden beş profesör, siyahi karşıtı ırkçılığın nasıl bir şey olduğunun deneyimlenebilmesi için bir sanal gerçeklik projesine başladılar. Araştırmacılar, takıldığında üç boyutlu bir sanal gerçeklik yaratacak bir başlık geliştirdiler. Sanal gerçeklik başlıklarıyla başlıkları takan katılımcıların, siyahi karşıtı ırkçılığın nasıl bir şey olduğunu görmeleri ya da en azından sanal gerçeklik versiyonunda nasıl olduğunu görebilecekleri bölüm toplantıları ve sınıflar gibi ortamlar oluşturmak hedefleniyor. Sanal gerçeklik olarak yaratılan toplantı ve sınıf sahnelerinde gerçek hayattan alınmış aktörler, başlıkları kullananlara aşağılayıcı ya da küçümseyici yorumlar yapıyor.

Toplumsal - Irkçılık karşıtı buluş