Toplumsal Dış Haberler

ABD’de onlarca yıllık LGBT mücadelesi zaferle sonuçlandı; Atina’da sokaklarında bir hayalet dolaşıyor; Güney Afrika’da genel greve giden işçiler kamulaştırma istiyor...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

LGBT MÜCADELESİ ZAFERLE SONUÇLANDI
ABD’de, LGBT bireyleri istihdam, eğitim, barınma, kredi ve jüri hizmetlerinde ayrımcılığa karşı korumayı amaçlayan Eşitlik Yasası dün Meclis’te onaylandı. On yıllardır çıkması için mücadele edilen Eşitlik Yasası, 224’e karşı 206 oyla kabul edildi. Yasayla 1964 tarihli Sivil Haklar yasasında değişiklik öngörülüyor. Bu yasada tanımlanan hakların LGBT bireylere genişletilmesi planlanıyor. Kongrenin ilk açık siyahi LGBT üyelerinden biri olan Mondaire Jones, oylama öncesi yaptığı konuşmada “Yoksul, siyahi ve gey biri olarak büyümek kendini hiçbir yerde görmeden büyümektir. Etrafınızdaki birçok insan sizin varoluşunuzu geçersiz kılarken sizi kendinize görünmez hissettirir” diyerek bu yasayla bunu ortadan kaldırmak için büyük bir adım atılacağını savundu.

ATİNA SOKAKLARINDA BİR HAYALET DOLAŞIYOR
Yunanistan’da üniversite kampüslerine polisin girmesini öngören yasa tasarısını, öğrenci harçlarını ve eğitimin piyasalaştırılmasını hedef alan öğrenci protestoları tüm hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, üniversite kampüslerine polis sokulmasını protesto etmek için başlayan öğrenci protestoları, bu hafta başında Selanik’teki Aristo Üniversitesi öğrencilerinin harç ücretlerini protesto etmek için üniversite rektörlüğünü işgal etmeleriyle hızını artırmıştı. Dün de Atina’da Meclis’e çıkan sokaklar, Yunanistan Komünist Partisi gençliği öncülüğünde öğrenciler ve onlara destek veren devrimcilerce işgal edilmişti. Komünist gençlik ve üniversite gençliği bugün yine kızıl bayraklarıyla Atina sokaklarındaydı.

Atina öğrenci protestoları KKE

İŞÇİLER KAMULAŞTIRMA İSTİYOR
Güney Afrika’da işçiler, sendikaların çağrısıyla genel greve gitti. Ülke çapında, yüksek işsizlik oranları ve düşük maaşlara karşı gösteriler düzenleyen işçiler; işsizlik ve “çok işe az maaş” sorunlarının çözülebilmesi bazı kritik sektörlerin kamulaştırılması gerektiğini savunuyor.

Güney Afrika Genel Grev