Toplumsal Dış Haberler

Ekvador’da isyan eden 50 cezaevi mahkumu katledildi; öğrenciler Selanik sokaklarını doldurdu; Yunanistan denizci grevi yarın başlıyor; Taylandlı öğrenciler yolsuz polisi protesto etti; Barselona’da protestolar devam ediyor...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

İSYAN EDEN MAHKUMLAR KATLEDİLDİ
Ekvador'da meydana gelen cezaevi isyanlarında, 50 mahkum kolluk kuvvetlerince katledildi. Salı günü Ekvador’un Guayaquil, Cuenca ve Latacunga şehirlerindeki hapishanelerde aynı anda meydana gelen isyanlar, güvenlik güçlerince 50 mahkum katledilerek bastırıldı. İsyanın en şiddetli geçtiği iki hapishane, Guayaquil’deki iki hapishaneydi. Sadece bu iki hapishaneye 200’ün üzerinde polis ve helikopterlerle müdahale edildi. Savcılık, Cuenca’da bulunan El Turi hapishanesinde maksimum güvenlikli pavyonda 38 kişinin öldüğünü doğruladı. Cesetler bir adli tıp merkezine nakledildi. Başkan Lenin Moreno, isyandan suç örgütlerini sorumlu tuttu. Fakat daha 2020’nin Ağustos ayında aktivistler, hükümeti hapishanelerde yüzde 70’e varan bir personel açığı olduğu, ortalama 27 tutukluya bir rehber düştüğü konusunda uyarmıştı.

Ekvador cezaevi isyanı

ÖĞRENCİLER SELANİK SOKAKLARINI DOLDURDU
Yunanistan’da polisin üniversite kampüslerine girmesine izin veren yasayı ve öğrenci harçlarını protesto etmek isteyen Selanik Aristo Üniversitesi öğrencileri pazartesi gün rektörlük binasını işgal etmişti. Öğrencilerle polis arasında çatışma çıkmış; 30’u aşkın öğrenci gözaltına alınmıştı. Arkadaşlarının salıverilmesini isteyen geçtiğimiz gün Selanik’te bir protesto yürüyüşü düzenlediler.

Selanik Aristo Üniversitesi

DENİZCİ GREVİ YARIN BAŞLIYOR
Yunanistan’da on üç denizci sendikası, işverenlerle ücret müzakerelerinde ellerini zayıflatacağını söyledikleri son yasal değişiklikleri protesto etmek için grev çağrısında bulundu. Yarın başlayacak olan grev, bir gün devam edecek. Gemi işçileri, 2010-2018 yılları arasındaki kriz döneminde IMF ve AB müdahaleleriyle birçoğu reformist Syriza hükümeti döneminde yapılan neoliberal operasyonlarda kaybettikleri haklarını geri almak için de mücadele ediyor.

Denizci grevi

ÖĞRENCİLER 'YOLSUZ' POLİSİ PROTESTO ETTİ
Tayland’da öğrenciler ve yurttaşlar, polisin de karıştığı yolsuzluğu ve hükümetin yolsuzluğun üstünü örtmeye çalışan tutumunu protesto etmek için Kraliyet Tay Polisi Karargahı’na yürüdü.

Tayland

BARSELONA'DA PROTESTOLAR DEVAM EDİYOR
Barselona’da Pablo Hasél protestoları devam ediyor. “İspanya kraliyetine hakaret ettiği” gerekçesiyle tutuklanan devrimci rapçinin salıverilmesini isteyen protestocular, dün gece yine Barselona sokaklarını doldurdu. Polisle vatandaşların çatışması sırasında bazı vatandaşlar yaralandı.