Toplumsal Dış Haberler

İngiltere’de Boris Johnson hükümetinin faşizan polis yasasını protesto eden yurttaşlar nöbet çadırları kurdu; Amerikan şirketiyle mücadelesiyle tanınan Honduraslı aktivist çocuklarının gözleri önünde katledildi...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

BRİSTOL'DA YURTTAŞLAR NÖBET ÇADIRLARI KURDU
İngiltere’nin Bristol kentinde Boris Jonhson hükümetinin çıkarmayı planladığı yeni polis yasasına karşı protestolar devam ediyor. Polisin yetkililerini artıran yeni yasanın özgürlükler ve yurttaşlık haklarına saldırıya dönüşebileceğinden endişelenen yurttaşlar, eylemliliklerini çadır kurarak nöbete çevirdi. Çadırlara müdahale ederek sökmeye çalışan polis, 14 protestocuyu gözaltına aldı.

ÇOCUKLARININ GÖZLERİ ÖNÜNDE KATLEDİLDİ
Kapitalist tekellerle ve hidroelektrik santralleriyle mücadelesiyle tanınan Honduraslı ekoloji aktivisti Honduraslı Juan Carlos Cerros, geçtiğimiz pazartesi gün çocuklarının gözleri önünde cinayete kurban gitti. Yerli ve çevreci aktivistler, hükümetin New York merkezli Aqua Energy adlı bir şirkete verdiği "El Tornillito" barajının inşasını ILO 169 Sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirmekteydiler. Cerros da bu aktivistlerin en önde geleniydi. Daha önce de çevre aktivistlerinin katledildiği ülkede, Cerros cinayetinde tüm işaretler Amerikan şirketini gösteriyor.

Juan Carlos Cerros