Toplumsal Dış Haberler

Selanikli öğrencilerden rektörlük işgali, Barselona’da polisin zor anları, Şili sokaklarında “Başkan istifa” sesleri

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

SELANİKLİ ÖĞRENCİLERDEN REKTÖRLÜK İŞGALİ
Yunanistan'da üniversite kampüslerine polisin girişine izin veren yasanın protestoları devam ederken ülkenin ve aynı zamanda Balkanların en büyük ve köklü üniversitesi olan Aristo Üniversitesi öğrencileri, üniversite öğrencilerinden talep edilen harç ücretlerini protesto etmek için rektörlük ofisini işgal etti. Geçtiğimiz gün gerçekleşen işgal, polis müdahalesiyle sonlandırılırken öğrenciler ve polis arasında çıkan çatışmada 30 öğrenci gözaltına alındı.

BARSELONA'DA POLİSİN ZOR ANLARI
İspanya’da “İspanya monarşisine hakaret ettiği” gerekçesiyle 9 ay hapse mahkum edilen komünist rapçi Pablo Hasél’in serbest bırakılması için düzenlenen gösteriler birinci haftasını doldurdu. Eylemlerin en yoğun olduğu şehir, Katalonya’nın en büyük şehri Barselona. Dün geceki protestolarda, eylemcileri durdurmakta zorlanan polis zor anlar yaşadı.

ŞİLİ SOKAKLARINDA BAŞKAN İSTİFA SESLERİ
Şili’de, hükümetin neoliberal politikalarına karşı Faşist Başkan Sebastian Pinera’nın istifasını isteyen protesto gösterileri devam ediyor. Eylemciler, protestolar sırasında gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istiyor.