Toplumsal Dış Haberler

Kübalılar, karavanlarıyla ABD sokaklarında; göçmen düşmanı Biden; bisikletleriyle Santiago sokaklarını trafiğe kapattılar; faşistleri dayaktan polis kurtardı...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

KARAVANLARIYLA ABD SOKAKLARINDAYDILAR
Miami, Seattle, New York, Los Angeles, Minneapolis, Ottowa ve Montreal’da yaşayan 700’den fazla Kübalı, geçtiğimiz pazar gün ABD ve Kanada'nın Küba üstündeki ablukasını kaldırması talebiyle karavanlarıyla kent merkezlerine inerek protesto düzenlediler. Bu, kendilerine “Sevgi Köprüsü” adı veren grubun düzenlediği sekizinci karavanlı eylem. Grup, en son 31 Ocak’ta, Latin Amerika’nın ulusal kurtuluş kahramanı Jose Marti’nin 168. ölüm yıl dönümünde karavanlarıyla yine ablukanın kaldırılması talebiyle sokağa inmişlerdi.

Toplumsal-ABD'deki Kübalıların karavanlı protestosu

GÖÇMEN DÜŞMANI BIDEN
ABD’nin Oregon eyaletinde, göçmenlerin Biden hükümetinin göçmen karşıtı politikalarına karşı protestoları sürüyor. Eyaletin merkez şehri Portland’da sokağa inen göstericiler, hükümetin göçmenlere baskı aracına dönüşen Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü’nün kapatılmasını talep ettiler. Protestolar, sırasında iki eylemci gözaltına alındı.

SANTIAGO SOKAKLARINDA BİSİKLETLİ PROTESTO
Şili’de protestocular, sağcı Sebastian Pinera hükümetinin halk düşmanı politikalarını protesto etmek için sokağa indi. 2019’daki kitlesel gösteriler sırasındaki tutuklanan eylemcilerin de serbest bırakılmasını isteyen protestoculara polis müdahale edildi. Polisin güç gösterisine, aynı şekilde cevap veren eylemciler polisle çatıştı.

Pinera hükümetinin istifasını isteyen bir başka grup, bisikletleriyle Başkent Santiago sokaklarını trafiğe kapattı.

DEVRİMCİ DAYAĞINDAN POLİS KURTARDI
İspanya’da “hanedana hakaret ettiği” gerekçesiyle tutuklanan rapçi Pablo Hasél’in serbest bırakılması için düzenlenen protestolar yeni yeni hız kesmeye başlamışken halk, bu sefer de sağlıkta özelleştirme programının geri çekilmesi için sokaklardaydı. Özelleştirmeleri protesto etmek için Madrid’te sokağa inen sendikacı, sağlık emekçisi ve antifaşistlerden oluşan grubun önü faşist bir topluluk tarafından kesilmeye çalışıldı. Faşistler dayak yemekten polislerin araya girmesiyle kurtulurken emekçiler, “Faşistler, mahallemizden defolun”, “Antifaşistler burada” sloganları attı. Faşistleri alandan uzaklaştıran polis, daha sonra gösterici kalabalığına müdahale etti. Göstericilerden bazıları gözaltına alındı.