Toplumsal Dış Haberler

Almanya’da katledilen 9 göçmen anıldı, Hindistan’da köylüler demiryolu trafiğini durdurdu, Guatemalalı çiftçiler de başkaldırdı...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.


ALMANYA’DA, KATLEDİLEN 9 GÖÇMEN ANILDI
Almanya’nın Frankfurt kentinde faşizm ve ırkçılık karşıtları, geçtiğimiz yıl Hanau şehrinde katledilen 9 göçmeni katledilmelerinin birinci yıldönümünde bir gece yürüyüşüyle andı. Dördü Türk olan 9 göçmen geçtiğimiz yıl Hanua’da NeoNazi bir Alman tarafından katledilmişti.


KÖYLÜLER DEMİRYOLU TRAFİĞİNİ DURDURDU
Hindistanlı köylüler, sağcı Başbakan Narendra Modi’nin çıkardığı küçük köylülüğü ortadan kaldırmayı amaçlayan yasa tasarısına karşı direnişlerini sürdürüyorlar. 250 milyon kişinin katıldığı genel grevle 2020’nin son aylarında başlayan tarihin en büyük köylü isyanı hız kesmeden devam ediyor. Çiftçiler, bugün de 300 bin kişinin katıldığı bir eyleme imza atarak demiryolu trafiğini durdurdu. Köylüler, 36 eyaletin 20’sinde 1000’e yakın istasyonu işgal ederek demiryolu trafiğini durdurdu.


GUATEMALALI KÖYLÜLER DE BAŞKALDIRDI
Hindistan’da tarihin en büyük köylü hareketi iki ayı aşkın bir süredir devam ederken Guatemala Cumhuriyeti’nde de çiftçiler, Başkan Alejandro Giammettai’nın istifası istemiyle başkent Guatamela’ya yürüdüler. Köylülerin şiddet içermeyen yürüyüşleri kolluk güçlerince durduruldu. Köylüler, amaçlarının şiddet olmadığının altını çizdiler. Fakat polis tarafından gelecek her türlü provokasyona da aynı şiddette cevap vereceklerini belirttiler. Büyük çiftçilerin ve gıda burjuvazisinin sözcüsü olan bir diğer “çiftçi” kuruluşu Tarım, Ticaret, Sanayi ve Finans Dernekleri Koordinasyon Komitesi ise çiftçilerin protestosuna karşı hükümeti düzeni korumayı çağırarak koruma talep etti. Burjuvazi, şehir dışında bekleyişlerini sürdüren köylülerin dağıtılmasını talep etti.

Guatemala-protesto

Guatemala-protesto