Toplumsal Dış Haberler

Londra’da on binlerce kadın katledilen kız kardeşleri için meydanları doldurdu; Johannesburg’ta siyahi öğrencilerin harç protestoları katlanarak büyümeye devam ediyor...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

KATLEDİLEN KIZ KARDEŞLERİ İÇİN MEYDANLARI DOLDURDULAR
İngiltere’de kadınlar, Sarah Everard isimli bir kadının kaçırılarak katledilmesi üzerine kadınlar, erkek şiddetini ve şiddetin cezasız kalmasını protesto etmek için üç gündür sokaklara çıkıyor. Kadınlara yönelik şiddetin son bulmasını isteyen eylemciler, caydırıcı cezaların gelmesini ve devletin güvenlik ve koruma görevlerini olması  gerektiği gibi yerine talep ediyorlar. Erkek şiddetine müdahale etmeyen polisler, ara ara gösterilere müdahale ediyor. Kitlesel gözaltı olmasa da polis müdahaleleri sırasında gözaltına alınan kadınlar oldu.

ÖĞRENCİLERİN HARÇ PROTESTOLARI DEVAM EDİYOR
Güney Afrika’da geçtiğimiz hafta başlayan öğrenci protestoları devam ediyor. Öğrenciler, öğrenci sendikaları ve birliklerinin ülke çapındaki tüm devlet üniversitelerinin boykot edilmesi çağrısına olumlu yanıt vererek başkent Johannesburg’taki Johannesburg Üniversitesi önünde kitlesel bir protesto düzenlediler. Irk ayrımı üstüne kurulan apartheid rejiminin yıkılmasının üstünden 20 yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen ülkede pek çok siyahi genç, astronomik öğrenci harçları yüzünden üniversite eğitimi alamıyor.

Johannesburg öğrenci eylemleri

Johannesburg öğrenci protestoları