Toplumsal Dış Haberler

İspanya’da sağlık emekçileri grevde, Yunanistan’da öğrenciler kampüs polisi uygulamasına karşı ayakta, Johannesburg’ta siyahi öğrenciler üniversite harçlarına karşı...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

İSPANYA’DA SAĞLIK EMEKÇİLERİ GREVDE
İspanya’da sağlık emekçileri, 6 farklı sendikanın çağrısıyla daha iyi çalışma koşulları talebiyle Barselona sokaklarına döküldü. Ülkede sağlık emekçileri, geçtiğimiz aylarda da pandemi döneminde artan iş yükü, kazanılmış hakların gaspına karşı protesto gösterileri düzenlemişti.

Toplumsal-İspanya sağlık emekçileri grevi

ÖĞRENCİLER KAMPÜS POLİSİNE KARŞI AYAKTA
Yunan öğrenciler, üniversite kampüslerine polis sokmayı hedefleyen yasa tasarısına karşı yine sokakta. Yunanistan’da kampüs polisi uygulamasına, 1967 ile 1974 yılları arasında iktidarda olan faşist askeri cuntanın devrilmesi sonrası son verilmişti. Yunanistanlı sosyalist ve devrimci demokrat öğrenciler için kampüse polis sokmamak bu sebeple de önemli. Zira faşist cuntanın iktidar yıllarında kampüs polisi pek çok cinayet ve provokasyona imza atmıştı.

Toplumsal-Yunanistan kampüs polisi

Toplumsal-Yunanistan öğrenci

SİYAHİ ÖĞRENCİLER ÜNİVERSİTE HARÇLARINA KARŞI SOKAKTA
Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’ta öğrenciler astronomik üniversite harçlarına karşı ayakta. Öğrenciler, ülkede ırk ayrımcılığının sona ermesinden 20 yıl sonra siyahi gençlerin üniversitede öğrenim görmesini fiilen imkansız hale getiren uygulamaya karşı Johannesburg sokaklarını doldurmaya devam ediyorlar. Dün yine Johannesburg’taki eylemler sırasında Wits Üniversitesi öğrencilerine plastik mermiyle müdahale eden polis, tesadüfen yoldan geçmekte olan bir vatandaşın ölümüne neden olmuştu.

Toplumsal-Johannesburg