Toplumsal Dış Haberler

İtalyan komünistler, AB’ci ve NATOcu hükümeti istifaya çağırdı; Manchester’da toplu taşıma durdu; Tayland’da öğrenciler monarşiye karşı ayakta...

Dünyadan direniş notları köşemizde, dünyada devam eden emek direnişlerinde ve hak arama mücadelelerinde öne çıkan gelişmeleri okurlarımız için kısa kısa derledik.

AB’Cİ VE NATOCU HÜKÜMET İSTİFA
İtalyan komünistler, Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin kurduğu yeni hükümeti ülkenin bağımsızlığı pahasına AB ve NATO çıkarlarını savunacağı gerekçesiyle İtalya’nın pek çok büyük şehrinin merkezinde toplanarak protesto etti.

MANCHESTER’DA TOPLU TAŞIMA DURDU
İngiltere’de yüzlerce otobüs şoförü greve gitti. Manchester merkezli Go North West isimli özel şehir içi taşımacılık firmasının şoförleri, şirketin sahteciliğine ve işçileri hak kaybına uğratan uygulamalarına karşı greve gitti. İşçilerin 400’ten fazla şoförü temsil eden sendikası Unite, şirketin şoförleri hak kaybına uğratarak daha fazla para kazanmak için düzmece sözleşmelerle şoförleri işten çıkarıp tekrar geri almaya çalıştığını söyledi. Go North West, 30 güzergahta 130 otobüs işletmektedir. Grev kararının firma bünyesindeki neredeyse tüm şoförlerden destek bulması, firmanın sefer yaptığı yerlerde toplu ulaşımı aksamasına neden oldu. İşçilerin grevi büyük ölçüde amacına ulaştı.

Toplumsal/Manchester grev

ÖĞRENCİLER MONARŞİYE KARŞI AYAKTA
Tayland’da binlerce öğrenci ve hükümet karşıtı protestocu, geçtiğimiz pazar günü siyasi reform ve monarşinin yetkililerinin azaltılması talebiyle başbakanlık konutuna yürüdü. Eylemciler, hükümetin karıştığı yolsuzlukları protesto ederken şeffaflık ve siyasi reform talebinde bulundu. Polis, eylemcilere göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermiyle müdahale etti.