Kremlin, Ermenistan işgali altındaki Karabağ'da savaşın tamamen durdurulması konusunda anlaşma imzalandığını duyurdu. Putin ise Dağlık Karabağ'a barış gücü konuşlandırılacağını açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile işgal altındaki Dağlık Karabağ bölgesinde ateşkes için ortak bir bildiri imzalandığını ifade etti. Paşinyan, bunun kendisi ve Ermenistan halkı için 'son derece acı verici' olduğunu ancak söz konusu kararın verilmesi gerektiğini belirtti. 

Sputnik'in aktardığına göre ise anlaşmanın imzalanmasının ardından Ermenisatn'ın başkenti Erivan'da protesto gösterileri başladı. Göstericilerin başbakanlık konutuna yürüdüğü bilgisi verildi.

Daha önce Azerbaycan tarafı, Karabağ'ın en büyük ikinci kenti olan Şuşa'yı işgalden kurtarmıştı.


Güncelleme 02:20

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Ağdam rayonu 20 Kasım’a kadar Azerbaycan’a teslim edilecek" dedi. Aliyev ayrıca, Kelbecer'in 15 Kasım, Laçın'ın ise 1 Aralık'a kadar Azerbaycan'a geri verileceğini duyurdu. 

Aliyev, anlaşmanın Ermenistan'ın yenilgisi anlamına geldiğini söyledi.

Güncelleme 02:11

Rusya Devlet Başkanı Putin, Azeri mevkidaşı Aliyev'le video-konferans yoluyla ortak bir açıklamada bulunarak, anlaşmayı canlı yayında imzaladı.

Aliyev, yaptığı açıklamada "Savaşın sona eriyor oluşundan memnunum" diyerek, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti.

"Bugün bu belgenin imzalanması Rusya'nın aktif rolünün bir göstergesidir" değerlendirmesinde bulunan Aliyev, "Sorunun çözümü için ortak bir format oluşturduk" ifadelerini kullandı.

Aliyev, ayrıca Karabağ'a hem Türk hem de Rus barış güçlerinin konuşlanacağı bilgisini paylaştı.

Güncelleme 01:58

Habertürk, Türk yetkilililere dayandırdığı haberinde Türkiye'nin, Rusya’yla ayrı bir anlaşma imzalayacağı, askeri gözlem merkezi kurulacağı ve bir barış gücü oluşturulacağı bilgisini vererek, Türk Dışişleri'nin Rusya’yla bir metin üzerinde çalıştığını kaydetti.

Güncelleme 01:43

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, konuya ilişkin açıklamada bulunarak Karabağ bölgesine barış güçlerinin konuşlandırılacağı bilgisini verdi.

Putin, açıklamasında tarafların mevcut askeri poziyonlarında kalacağını belirterek, ulaşım merkezlerinin açılacağını kaydetti.

Rus lider, yeni ateşkes anlaşmasının, Dağlık Karabağ krizine her iki tarafın da çıkarına olacak uzun vadeli çözüm için koşullar yaratacağını umduğunu dile getirdi.

Güncelleme 01:13

Kremlin'den yapılan açıklamada; Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin, Karabağ'da savaşın tamamen durdurulması konusunda bir anlaşma imzaladığı kaydedildi.

Güncelleme 01:11

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda "Rusya ve Azerbaycan devlet başkanlarıyla Karabağ'daki savaşın 13.00 itibariyle sona ermesine ilişkin bir bildiri imzaladım. Yayınlanmış olan açıklama metni hem ben hem de Ermenistan halkı için inanılmaz derecede acı verici" ifadelerini kullandı.

Paşinyan'a göre karar, bölgedeki 'askeri durumun derinlemesine incelenmesi' neticesinde alındı.