Toplumsal Dış Haberler

Çin, bugün duyurduğu bir kararla İngiltere’ye ait BBC’nin Çin televizyonlarındaki yayınını durdurduğunu açıkladı.

Çin Ulusal Radyo ve Televizyon İdaresi, BBC World News’in Çin’e dair yayınlarının “doğru ve adil” olma şartını ciddi şekilde ihlal ettiğini, Çin’in ulusal birliğine zarar vermeyi amaçladığını belirterek BBC’in Çin yayınını durdurduğunu açıkladı.

Hong Kong Radyo ve Televizyon Kurumu da BBC’nin yayınlarını askıya alacağını duyurdu.

‘YABANCI MEDYAYI DA ÇKP ÇİZGİSİNDE YAYINCILIĞA ZORLUYORLAR’
Öte yandan Çin Yabancı Muhabirler Topluluğu, Çin’in yabancı basını da Çin Komünist Partisi (ÇKP) çizgisini izlemeye zorladığını söyleyerek kararı eleştirdiler.

Yasaktan önce de BBC yayınları, Çin anakarasındaki pek çok TV paketine dahil edilmiyordu. Ancak bazı otellerde izlenebiliyor, yaygın tv paketleri dışında paketler kullanan evlerden de ulaşılabiliyordu. Karardan sonra Çin’de BBC’ye erişmek artık mümkün değil.

İNGİLTERE: MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜNE KABUL EDİLEMEZ BİR KISITLAMA
Çin’in bu kararına, BBC’nin sahibi İngiltere devletinden de yanıt gecikmedi. İngiltere Dış İşleri Bakanı Dominic Rabb, kararı “Medya özgürlüğüne kabul edilemez bir kısıtlama sözleriyle kınarken “Dünya üstünde medya ve internet üstündeki en ciddi kısıtlamaların Çin’de meydana geldiğini” söyleyerek “Bu son adım, Çin’in dünyadaki itibarına da zarar verecektir.” diye konuştu.