Kolombiya halkının direnişi bugün 12’nci gününe girdi. Uluslararası kuruluşlar ve ‘ülke ombudsmanı’ tarafından bildirilen yaygın hak ihlallerine karşın yurttaşlar geri adım atmamakta kararlı.

Arkadaşı ve müttefiki Şilili Sebastian Piñera'nın modelini izleyen Başkan Ivan Duque, halk hareketinin liderleri ve sendikalarla müzakere etmek yerine devlet aygıtını bir arada tutarak ayakta kalmaya çalışıyor.

Dün, başkent Bogota’da örgütlenen protestolar Gazeteciler Parkı ve Bolivar Meydanı’nda gerçekleştirildi. Protestoların ana teması yurttaşlara yönelik polis baskısı ve şiddete bir son verilmesi çağrısıydı.

Eylemciler, öldürülen 37 yoldaşları için yaslarını ifade etmek için siyah elbiseler giymişlerdi.

‘ŞEHİR DIŞINDA HENDEKLERE ATIYORLAR’
Ülkede, eylemlerin başladığı 28 Nisan'dan bu yana 548 kişinin kayıp olduğu bildirildi. Şimdiye kadar bunların 189'unun yeri tespit edildi. 359'u ise hâlâ kayıp. Sosyal ağlarda yayımlanan videolar, motorlu polislerin cesetleri kırsal alanlardaki hendeklere attığını gösteriyor.

Sadece yurttaşlar değil, işlerini yapan gazeteciler de polis şiddetinin dışında kalamıyorlar. Bir İnsan Hakları gözlemcisi olan Magaly Pino, teleSUR'a verdiği bir canlı röportajda, kendisi ve bir grup meslektaşının görevlerini yerine getirirken polis tarafından vurulduğunu ve Cuma akşamı kuşatıldıklarını söyledi.