Çeviri: Ercan Çankaya

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Macaristan Parlamentosu’nun kabul ettiği, hem Macaristan’da hem de diğer AB ülkelerinde eleştirilere konu olan homofobik yasa tasarısına karşı geçtiğimiz Cuma gün bir açıklama yaptı.

Von der Leyen, tedbirin LGBTIQ+ topluluk haklarını ve Avrupa değerlerini ihlal etmesinden dolayı duyduğu endişeyi dile getirmek için Budapeşte'ye ard arda mektuplar gönderdiğini dile getirdi.

Leyen'in açıklamaları, Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi çerçevesinde 17 Devlet ve Hükümet Başkanının yasayı kınayan bir bildiri imzalamasının ardından geldi. Bildiri, AB'nin iki açık eşcinsel devlet başkanı, Lüksemburg Devlet Başkanı Xavier Bettel ve İspanya Devlet Başkanı Pedro Sanchez tarafından deklare edilmişti.

Yasaya karşı en sert açıklamalar; Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan geldi.

'SADECE EBEVEYNLERİN ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNİ KONTROL EDEBİLMESİ İÇİN...'
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, kendisini yasadaki hükümlerin sadece ‘ebeveynlerin çocuklarının eğitimini kontrol etmelerine ilişkin’ olduğunu ileri sürerek savunmuştu.

Yasa; reşit olmayanların okul atölyelerine, kitaplara, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet eğitimi konularıyla ilgili filmlere erişimini yasaklıyor.

Haziran ortasından bu yana Macaristan'da cinsiyet ve cinsel yönelim özgürlüğünü ihlal eden tüm ayrımcı önlemlerin sona ermesini talep etmek için yürüyüşler düzenleniyor. (Telesur)