Ercan Çankaya

Dünya kamuoyu, geçtiğimiz hafta Çin ve Hindistan’ın Sikkim sınırında meydana gelen çatışmalardan pazartesi gün olayın Hindistan basınına düşmesiyle haberdar oldu. Hindu yetkililer, çatışmanın “küçük” bir çatışma olduğunu ve çözüldüğünü bildirdiler.

Dünyanın en uzun ve en tartışmalı sınırı yine gerginlik ve çatışmalara gebe. Hem Çin hem Hindistan tarafı, sınırın iki tarafındaki topraklar üzerinde farklı iddialara sahip. Deyim yerindeyse taraflar arasındaki sınır, aslında tam anlamıyla sınır değil.

Geçtiğimiz yılın Haziran ayında sınır hattı üstündeki Ladakh bölgesinde meydana gelen çatışmada,  20 Hint askeri ölmüştü.

SİKKİM’DE NE OLDU?
Basında çıkan haberlere göre olay, Kuzey Sikkim’de Naku La’da meydana geldi. Sikkim, Bhutam ve Nepal arasındaki Ladakh bölgesinin 2 bin 500 km. doğusunda kalan bir Hindistan eyaleti.

Hindistanlı yetkililerin iddiasına göre Çinli bir devriye bölgeye girmeye çalışınca Hindistan askerlerince geri püskürtüldü. BBC’nin ulaştığı bazı raporlara göre çatışmada ateşli silahlar kullanılmadı, iki taraf birbirlerine taş ve sopalarla saldırdı.

TARAFLAR ÇATIŞMAYI DERİNLEŞTİRMEK İSTİYOR MU?
Hint ordusunun resmi açıklamasında Sikkim’in Naku La bölgesinde küçük bir çatışma meydana geldiği, fakat olayın iki tarafın komutanlarınca iki ülke arasındaki protokollere uygun bir şekilde çözüldüğü bildirildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Ljiyan, olayla ilgili detay vermediği açıklamasında Çin ve Çin askerlerinin barışı korumaya kararlı olduğunu belirterek Hindistan hükümetine sınır boyunda işleri karıştırabilecek eylemlerden vazgeçmesi çağrısında bulundu.

GERGİNLİĞİN JEOPOLİTİK NEDENLERİ
Dünyanın en uzun sınırı olan Hindistan -Çin 3 bin 440 kilometre uzunluğunda. Fakat sınır nehirler, göller, karla kaplı dağ zirveleri gibi doğal engellerle çizilmiş durumda. Irmak yataklarındaki küçük bir değişiklik ya da karların sınır boyunu kaydıracak düzeyde erimesi bile gerginliğe neden olabiliyor.

Sikkim; Hindistan’da Doklam, Çin’de Donglang olarak bilinen yüksek rakımlı bir platonun ortasında bulunuyor. Sınır değişiklikleri dolayısıyla platoya Çin’in erişiminin artması, Hindistan’ın Himalayalardaki platoya tek ulaşım noktası olan 20 kilometrekarelik Siluguri koridorunun güvenliğini tehdit ediyor.

Coğrafi şartlar gereği, Hindistan’ın Çin’den gelebilecek muhtemel bir askeri saldırıya cevap verebileceği tek alan bu koridor. Dolayısıyla bu koridor, Hindistan’ın güvenliği açısından büyük bir stratejik önem arz ediyor.