Toplumsal Dış Haberler

Dünya basınında kendine ancak yapılan uydurma ve karalama haberlerle yer bulabilen Kore Demokratik Halk Cumhuriyetinde, Kim Il Sung Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar checkup yapan bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Kim Il Sung Üniversitesi Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, checkup yapan bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Uygulama, Koreliler arasında hızla yaygınlık kazandı.

Uygulamanın önceki sürümü, kan basıncı ve nabız ölçüp görme ve duyma yetileri değerlendiriyordu. Verileri karşılaştırarak vaka geçmişini analiz edip egzersiz tavsiyeleri veriyordu.

KANDAKİ OKSİJEN DEĞERİ ANLIK ÖLÇÜLEBİLECEK
Uygulamanın yeni sürümünde bu özellikler geliştirilirken solunum sayımı ve kan oksijeni ölçüm özellikleri de eklendi.

Özellikle yaşlı nüfus arasında çok fazla yaygınlaşan uygulama, kan değerlerini günlük olarak ölçmek zorunda olan insanlara büyük kolaylık sağlıyor.

KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR HER GÜN HASTANEYE GİTMEYECEK
Başkent Pyongyang yakınlarında kırsal bir bölgede yaşayan, 74 yaşında bir kadın olan Ri Ok Son, kronik hastalığı sebebiyle kan basıncında dalgalanmalar olduğunu, her gün kan basıncını ölçtürmesi gerektiğini söylüyor. Daha önceleri kendisine refakat edecek birini bulamadığında, kan ölçümü için her gün şehre gidemediğini, bu uygulamanın kendisi için büyük bir kolaylık olduğunu söylüyor.

SPORCULAR İÇİN BÜYÜK KOLAYLIK
Uygulamanın özellikle sporcular ve sporcu koçları için çok yararlı olacağı, koçların sporcularının değişen değerlerini an be an takip edebilecekleri söyleniyor.

Masa tenisi antrenörü Kim Song Hyon, uygulamanın sporcuların sağlık durumu hakkında anlık bilgi alabilmeleri açısından çok yararlı olduğunu söylüyor.