Çeviri: Ercan Çankaya

Rus askeri uzmanları, dün gerçekleşen basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bahsettiği S-500 karadan havaya anti-balistik füze sistemlerini ve modernize edilmiş önleme füzesini düşmanın gelişmiş hipersonik silahlarıyla baş edilebilecek silahlar olarak övdüler.

Putin, basın toplantısında araştırma geliştirme aşamasında olan hipersonik silahlara karşı savunma sistemleri geliştirmenin önemine işaret etmiş; bu silahlarla mücadele edebilecek savunma sistemleri geliştirmenin önemine vurgu yapmıştı.

Rus askeri araştırmalar dergisi Arsenal of Fatherland editörü Victor Muravshky’e göre yeni modernize edilen savunma sistemleri hipersonik silahlar karşısında mükemmel bir savunma aracı.

'ABD’NİN ÇOK İLERİSİNDEYİZ'
21. Yüzyıl Teknolojileri Geliştirme Vakfı Ivan Konovalov, Rusya’nın zaten hipersonik teknoloji araştırmalarında da ABD’nin çok ilerisinde olduğunu, şimdi hipersonik silahlarla mücadele sistemlerinde de öne geçeceğini vurguladı. Bununla birlikte ABD’nin en kısa zamanda Rusya’ya yetişmek için elinden geleni yapacağını, hipersonik silahlara karşı savunma sistemleri geliştirmenin bu sebeple de önemli olduğunun altını çizdi.

‘DÜŞMANA KARŞI ÖNLEM ALMALIYIZ’
Klasik askeri strateji çalışmalarında, geliştirilen saldırı silahının hemen bir savunma silahıyla desteklenmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Konovalov, düşmanın da bu alanda silah geliştireceğini, üretilen saldırı silahının savunma silahıyla desteklenmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

ORDUYA GÖNÜLLÜ AKINI
Askeri alanda ABD’yle rekabetin hızla arttığı ülkede, toplumdaki militaristleşme de hızla artıyor. Savunma Bakan Yardımcısı Nikolai Pankov’un Krasnaya Zvezda gazetesine verdiği demece göre 2020’de 30 bin gönüllü askerin Rus silahlı kuvvetlerine katıldığı belirtildi. Bu 30 bin kişilik artışla birlikte ordudaki gönüllü sayısında büyük bir artış gerçekleşirken gönüllü askerlerin sayısının zorunlu askerleri 1,8 oranında aştığı vurgulandı.

Bakan yardımcısına göre gönüllü askerler orduda çavuşlardan denizaltı mürettebatına, uzun menzilli yüzey gemisi mürettebatından barış koruma birimlerine ve sürücülerden keskin nişancılara kadar pek çok pozisyonda istihdam ediliyorlar.