Çeviri: Ercan Çankaya

Modern Diplomacy’de yayımlanan analize göre Çin ve Rusya, aşılarını Afrika genelinde yaygınlaştırmak için çalışmalara başladı. Rusya, aşı üretecek teçhizatı ihraç etmeye de hazır olduğunu bildirdi.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri raporuna göre büyük nüfusu ve kırılgan sağlık sistemiyle Afrika’da Covid-19 toplam vaka sayısı 3 milyon 200 bine yaklaştı. Hastalığın öldürücülük oranı Afrika’da diğer kıtalara göre daha düşük olsa da toplam ölü sayısı da kıta genelinde 70 bini aştı. Hastalığın en yaygın olduğu Afrika ülkeleri Fas, Mısır, Tunus, Etiyopya.

TOPLAM VAKANIN YÜZDE 30’U GÜNEY AFRİKA’DA
Yaklaşık 33 bin ölüm ve 1 milyon 200 binden fazla teyit edilmiş vaka sayısıyla Güney Afrika, 54 ülke ve 1,3 milyar insanı barındıran kıtadaki toplam teyit edilmiş vaka sayısının yüzde 30’undan fazlasına sahip. Tabii, Güney Afrika’da vaka sayısının bu kadar yüksek olmasının test oranının daha yoksul Afrika ülkelerinden kat be kat fazla olmasıyla da ilgili.

ÇİN DIŞ İŞLERİ BAKANI AFRİKA ZİYARETİNDE
Afrika ülkeleri pandemiyi atlatabilmek için tıbbi ekipman, özellikle de aşı bekliyorlar. 4 ve 9 Ocak tarihleri arasında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Tanzanya, Bostvana ve Şeysel adalarına resmi ziyaretlerde bulundu.

Wang Yi, Çin’in Afrika’yla farklı alanlarda işbirliğini geliştirmeye istekli olduğunu vurgularken Wang Yi’nin Afrika seyahati, uzmanlarca Çin aşısı yoluyla Afrika ülkelerindeki olumlu Çin imajını geliştirmek için bir ön çalışma olarak yorumlandı.

RUSYA: TEKNOLOJİ İHRAÇ ETMEYE HAZIRIZ
Geçtiğimiz Aralık’ta Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin de Rusya’nın aşı konusunda Afrika dahil yabancı ülkelere yardım etmeye istekli olduğunu söylemişti. Yabancı ülkelerin teknolojik kapasitelerini artıracak ve kendi aşılarını üretmelerine olanak sağlayacak teknolojileri ihraç etmeye hazır olduklarının altını çizmişti.

SPUTNİK V AFRİKA’DA TESCİL EDİLDİ
Rus Resmi Haber Ajansı TASS’ın Ocak ayı raporuna göre Rus aşısı Sputnik V 10 Ocak’ta Afrika’da tescil edildi.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’na göre kayıt “hızlandırılmış acil kullanım izni” prosedürü altında yapıldı. Aynı prosedür, Rus aşısının Arjantin, Bolivya ve Sırbistan’da tescil edilmesi için de kullanılmıştı.