Ercan Çankaya I Toplumsal Çeviri

Geçtiğimiz perşembe 90 bin yeni koronavirüs vakasının kaydedildiği ABD’de, 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimlerinin son haftasına girildi. Bazı eyaletlerde seçimler başladı. Washington Post’un haberine göre çekişmeli eyaletlerde, koronavirüs vakaları da tırmanışa geçmiş durumda.

ÇEKİŞMELİ EYALETLERDE VAKA SAYILARI
ABD’de, pek çok diğer konuda olduğu gibi oy kullanma usulleri de eyaletten eyalete değişiyor. Bazı eyaletlerde, seçim günü şahsen sandık başına gidip imza karşılığı oy kullanmak gerekirken; çok sayıda eyalet, erken oy kullanma hakkı tanıyor.

Dünyadaki pek çok ülkenin aksine ABD’de en yüksek oyu alan aday, direkt başkan kabul edilmiyor. Seçmenler, bulundukları eyalette Seçici Kurul’a girecek delegeler için oy kullanıyor. Bir eyalette en çok oyu alan parti, o eyaletin tüm delegelerini kazanmış oluyor.

Eyaletlerin delege sayısı nüfuslarına göre belirleniyor. Nüfusu yüksek olan eyaletler, başkanın seçiminde daha belirleyici bir role sahip oluyor. Toplam 538 kişiden oluşan seçici kurulda California, Texas, New York, Florida gibi yüksek nüfuslu eyaletler daha belirleyici bir ağırlığa sahip. California 55 delegeyle temsil edilirken; Texas 38, New York ve Florida 29’ar delegeyle temsil ediliyor. Başkan seçilmek için 270 delegeye karşılık gelen eyalette en yüksek oyu almış olmak gerekiyor.

ABD’de bazı eyaletlerde, değişmez bir şekilde uzun yıllardır aynı parti birinci olduğu için belli bir partinin kalesi olan kentler o partinin rengiyle anılıyor. Demokratların destekçisi olan eyaletler mavi, Cumhuriyetçileri destekleyen eyaletlerse kırmızı eyaletler olarak isimlendiriliyor.

Mavi ve kırmızı eyaletler dışında kalan eyaletlerse çekişmeli eyaletler olarak anılıyor. Michigan, Ohio, Texas, Florida, Pennsylvania, Wisconsin gibi çekişmeli ve büyük eyaletlerde vaka sayıları da büyük bir tırmanışa geçti. Son iki haftada, vaka sayıları Texas’ta yüzde 49, Florida’da yüzde 47, Pennsylvania’da yüzde 53, Ohio’da yüzde 54 artış gösterdi. Michagan’daysa rekor bir sayıyı görerek, yüzde 93 artış gösterdi.

KRİTİK EŞİK AŞILDI
ABD’de salgının başladığı tarihten bu yana en yüksek vaka sayılarından biri, 29 Ekim Perşembe gün gerçekleşti. Toplam hasta sayısı 9 milyonu aşarken, bu hasta sayısının yüzde 1’ine karşılık gelen 90 bin yeni vaka bir gün içinde kaydedildi. Geçtiğimiz haftanın günlük ortalaması 77 bin civarındaydı.

Kritik 9 milyon eşiği aşılırken ABD hâlâ koronavirüs vakalarının en yüksek olduğu ülke olmaya devam ediyor. Salgının yoğun olduğu eyaletlerden olan Colorado’da 2 binden fazla, İllionis’te 6 bin 400, New Mexico’da binden fazla yeni vaka kaydedildi.

HASTANELER DOLDU
Wisconsin’de geçtiğimiz hafta içinde 200’den fazla yeni ölüm kaydedilirken, hastaneler dolmaya devam ediyor. Bazı hastaneler yeni hasta kabul edemiyor.

Bu arada ülkenin Batı ve orta kesimlerinde de yeni bir yükseliş dalgası başladı. El Paso, Chicago, Rexburg, İdaho gibi kentler, geçtiğimiz perşembeyi de kapsayan son yedi günde salgının başlangıcından bu yana en yüksek vaka sayılarını kaydettiler. Geçtiğimiz gün South Dakota’da 19 yeni ölüm, Wiyoming’te de 10 yeni ölüm kaydedildi.

VAKALAR TEKRAR ARTMAYA BAŞLADI
Ülkenin pek çok yerinde vaka ve ölüm sayıları zirveyi görürken pek umut verici gelişme de yok gibi görünüyor. Kuzeydoğu eyaletlerinde de vakalar, haftalar sonra tekrar artmaya başladı. North Dakota eyaletinde nüfusun yüzde 5’i enfekte olmuş durumda.

TRUMP YANLILARININ PROVOKASYONLARI
Vakaların tüm hızıyla yükselmeye devam ettiği ülkede Trump destekçisi ırkçı gruplar, bazı seçim bölgelerinde provokasyon çıkarıyorlar. Liberation News’in haberine göre bazı bölgelerde sandık görevlileri, “Black Lives Matter” baskılı tişörtleriyle oy kullanmak isteyen seçmenlerin oy kullanmalarına engel oluyorlar. Bazı seçim merkezlerindeyse Trump destekçisi silahlı kişiler dolaşıyor. Kırsal bölgelerle sınırlı kalmayan provokasyonlar, büyük şehirlerde de görülüyor.

Perşembe günü, Florida’nın Pinellas kasabasının seçim merkezinde iki silahlı adamın beklemesine kasaba şerifi müdahalede bulunmazken; benzer bir olay da 17 Ekim’de New Mexico’nun en büyük şehri olan Albuquerque’de yaşanmıştı. Seçim merkezinde silahlı kişilerin beklemesi üzerine polis çağrılmış, polis silahlı kişilere müdahale etmek yerine şikâyetçileri gözaltına almıştı. Brookly’nin ağırlıklı olarak siyahi nüfusun yaşadığı bir mahallesinde de beyaz bir polis memuru arabasıyla Trump’un seçim şarkısını çalarak, sosyal medya hesabından yayın yaparak dolaşmıştı.

Seçimlerin son haftasında Trump destekçilerinin taşkınlıkları devam ederken çekişmeli eyaletlerde yükselişe geçen koronavirüs vakaları Trump’ı zor durumda bırakacağa benziyor.