Çeviri: Ercan Çankaya

Ermenistan Başbakan Vekili Nikol Paşinyan, Ermenistan Güvenlik Konseyi toplantısının ardından Pazartesi günü Facebook'ta yaptığı açıklamada, Ermenistan-Azerbaycan sınırında gerilimin yeniden tırmanışa geçtiğini belirterek ve Azerbaycan güçlerinin sınırın belirli bölgelerinde saldırgan davranışlar sergilediğini iddia etti.

Paşinyan, söz konusu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Güvenlik Konseyi toplantısından sonra, Ermenistan-Azerbaycan sınırının belirli alanlarında Azerbaycan güçlerinin gerginlik ve saldırganlığının artma eğilimini gözlemliyoruz. Ermenistan, iç güvenlik önlemlerinin yanı sıra Toplu Güvenlik Antlaşması ve Ermenistan-Rusya stratejik sistemine uygun prosedürler başlatmaktadır.

PAŞİNYAN: GEREKİRSE ASKERİ SEÇENEĞİ GÜNDEME ALIRIZ
Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'taki habere göre Azerbaycan’ın Ermeni toprağı olduğunu iddia ettiği Karabağ’dan çekilmesi gerektiğini öne süren Ermenistan Başbakan Vekili, “Siyasi araçlarla çözüm bulmak için harekete geçeceklerini”, bu mümkün olmazsa “askeri seçenekleri gündemlerine alacaklarını” söyledi.

ALİYEV: SINIRDAKİ DURUM İSTİKRARLI
Buna karşılık Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazak mevkidaşı Kasım Cömert Tokayev ile yaptığı telefon görüşmesi sırasında sınırdaki durumu istikrarlı olarak nitelendirerek görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Aliyev’in basın bürosunun, Tokayev ile görüşmenin ardından basınla paylaştığı basın bildirisinde konuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, sınır netleştirme sürecinin devam ettiğini ve Ermeni tarafının bu sürece kendince tepki vermeye çalıştığını kaydetti. Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne çağrısı, yalnızca süreci uluslararasılaştırma girişimidir ve bu adım temelsizdir. [Sınırda] çatışma olmadı ve müzakereler sürüyor.

Ermenistan Savunma Bakanlığı, geçtiğimiz Çarşamba günü Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinin Syunik bölgesinde "sınırı ayarlamak" için "bazı operasyonlar" yaptığını duyurmuştu.