Ercan Çankaya

Geçtiğimiz hafta direnişçi öğrenciler, Boğaziçi Üniversitesi’nde kayyumun ofisi önünde bir sergi açmıştı. Sergideki resimlerden birinde Kabe de resmedilmiş; Kabe’nin resmedildiği tablo, okulun özel güvenliğince kayyuma, polise, Aktrollere ve okuldaki uzantılarına servis edilmişti. Haftasonu İslam’a ve mabedine hakaret ettikleri, “evlerinde LGBT bayrağı bulundurdukları iddiasıyla” dört Boğaziçi öğrencisi gözaltına alınmıştı.

Arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri dün kitlesel bir eylem düzenlemiş; Beyazıt’ta Saadet Partisi’nin uzantısı Anadolu Gençlik Derneği’nin öğrencileri protesto etmek için düzenlediği basın açıklamasına müdahale edilmezken öğrencilerin kendi okullarındaki protesto gösterileri okul kapısı önünde polislerce set kurularak, binaların üzerine keskin nişancılar yerleştirilerek, kampüs üzerinde helikopter uçurularak engellenmeye çalışılmıştı. Gösterilerde 159 öğrenci gözaltına alındı.

Öğrencilerin eylemleri ve gözaltılar dış basında geniş bir yer buldu.

'ÜNİVERSİTELER BİZİMDİR'
Reuters Haber Ajansı, eylemleri “Türk polisi, Erdoğan’ın atadığı üniversite rektörünü protesto ettikleri gerekçesiyle 159 kişiyi gözaltına aldı” başlığıyla gördü. Haberin içeriğinde eylemlerin yaklaşık bir aydır devam ettiğine değinilirken öğrencilerin “Üniversiteler bizimdir” gibi sloganlarına yer verildi. Haberde, İstanbul Valisi’nin gözaltıların öğrencilerin, uyarılara rağmen gösterilerine son vermemesi nedeniyle gerçekleştiği iddiasına da yer verildi.

BULU, ERDOĞAN’LA YAKINLIĞI BİLİNEN BİR İŞ ADAMI
New York Times’da haber, “İstanbul’un prestijli üniversitesi Erdoğan’la mücadele ediyor” başlığıyla verilirken haberin içeriğinde "Türkiye’nin en tanınmış kurumlarından olan Boğaziçi Üniversitesi öğrenci ve hocaları, Erdoğan’ın rektör atamasını protesto ediyor" denildi. Haberde kayyum Melih Bulu’dan, Erdoğan ve AKP ile yakın bağları bilinen bir iş adamı olarak bahsedilirken geçmişteki başarısız milletvekilliği aday adaylığı girişimine de değinildi.

‘ÖRGÜTLÜ HOMOFOBİ, HÜKÜMET DESTEĞİYLE ARTIYOR’
BBC, haberi “Erdoğan kınadı, polis LGBT öğrencileri gözaltına aldı” başlığıyla görürken haber içeriğinde Erdoğan’ın partisinin gençlik kollarına yaptığı konuşmada LGBT bireylere hakaret etmesinden bahsedildi. Boğaziçi Üniversitesi’nde haftasonu gerçekleşen tutuklamalar, Erdoğan’ın homofobisiyle bağlantılı olarak ele alınırken Türkiye’de eşcinsellik suç olmamasına rağmen örgütlü homofobinin son yıllarda hükümetin desteğiyle arttığına değinildi. Haberde, arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ettikleri için tutuklanan 159 öğrenciye de yer verildi.

BARIŞÇIL YÖNTEMLERLE PROTESTO EDİYORLARDI
Bloomberg, haberi “Türkiye, Erdoğan’ın atamasını protesto eden düzinelerce öğrenciyi gözaltına aldı” başlığıyla gördü. Haberde, Erdoğan’ın rektör atamasını barışçıl yöntemlerle protesto eden 150’den fazla öğrencinin tutuklanmasına değinildi. Sosyal medyada paylaşılan, polisin “Aşağı bak, grup halinde yürüme!” sözlerinin de bahsedildiği haberde twitter’daki “#AsagiyaBakmayacagiz” etiket çalışmasına değinildi.

MiddleEastEye isimli haber portalı, öğrencilerin gözaltına alınan arkadaşlarının bırakılması için yaptıkları eylemlerde gözaltına alındıklarını yazdı.