Bolivya’da halkçı ve meşru Devlet Başkanı Evo Morales'e karşı gerçekleştirilen Amerikancı darbenin lideri Jeanine Anez'in, polisten kaçmaya çalışırken bir bazada saklandığı görüntüler kamuoyuyla paylaşıldı.

Polisin, sabahın erken saatlerinde Beni eyaletinin başkenti Trinidad kentinde gerçekleştirdiği operasyonda evinde bulunamayan Anez, kentten kaçmaya çalışırken yakalandı. Kaçmaya çalışan Anez'in bir bazada saklandığı görüntüler kamuoyuna yansıdı. Anez, dün gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.

Ülkede "darbe davası" olarak bilinen soruşturma kapsamında Anez, darbeci Hükümet Bakanı Arturo Murillo, darbeci Devlet Başkanlığı Bakanı Yerko Nunez, darbeci Adalet Bakanı Alvaro Coimbra, darbeci Savunma Bakanı Luis Fernando Lopez ve darbeci Enerji Bakanı Rodrigo Guzman hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Kararın terörizm, isyan ve komplo kurmakla yargılanan darbecilerin ülkeden kaçma ve soruşturma sürecini engelleme ihtimali bulunduğu için çıkarıldığı açıklanmıştı.

Soruşturma kapsamında Coimbra ile Guzman, ülkenin Beni eyaletinde gözaltına alınmış ve iki bakanın başkent La Paz'a nakledileceği belirtilmişti.

BOLİVYA’DA AMERİKANCI DARBE SÜRECİ
Bolivya'da 20 Ekim 2019'daki seçimleri ilk turda kazanan meşru lider Evo Morales, hile iddialarıyla sokaklara çıkan Amerikancı muhaliflerin şiddet eylemlerine dönüşen planlı protestoları, polisin saf değiştirmesi ve ordunun çağrısının ardından 10 Kasım'da istifa etmiş ve ertesi gün ülkesinden ayrılarak önce Meksika'ya, Küba'ya ve ardından da Arjantin'e gitmişti.

O dönem, Bolivya Çok Uluslu Yasama Meclisinin üst kanadı Senatörler Meclisi Başkan Yardımcısı Amerikancı Jeanine Anez'in devlet başkanlığı görevine getirildiği ülkede, çoğunluğu yerlilerden oluşan halk yığınları günler süren protestolar düzenlemiş ve darbecilerin bu protestolara düzenledikleri saldırılarda 30'dan fazla kişi ölmüştü.

Bolivya'da, Anez'in göreve gelmesini takip eden 3 ay içinde düzenlenmesi gereken genel seçimler, 18 Ekim 2020'de düzenlenmiş, Morales'in adayı Luis Arce Catacora seçimi yüzde 55 oy olarak ilk turda kazanıp darbecileri hezimete uğratmıştı.

Morales, Catacora'nın genel seçimi kazanmasının ardından, ayrılışının birinci yılında ülkesine dönmüştü.