Toplumsal Dış Haberler

Berkuçi kelimesi, kartal avcısı anlamına gelse de berkuçiler için kartalla avlananlar demek yanlış olmaz. 36 yaşındaki Myanmarlı fotoğrafçı Zay Hay, bir süre berkuçilerin arasında yaşayarak geleneklerini öğrendi ve yaşam tarzlarını gözlemledi.

Moğolistan’ın Bayan-Ölgi bölgesinde yaşayan kabile, yüzyıllardır kasvetli kış aylarında kartalları av avlamak için kullanmış. Kabile halkının kartallarıyla ilişkisi, insanlarla yarı vahşi hayvanlar arasındaki ilişkinin ilginç bir örneği.

Batı Moğolistan’da Altay Dağları’nda yerleşik kabilede yaklaşık 250 kartal avcısı bulunuyor. İyi bir berkuçi, yani kartal avcısı olabilmek için 5 yıllık bir eğitimden geçmek gerekiyor.

KARTALLA AT ÜSTÜNDE AVLANABİLİYORLAR
Genç neslin şehirlere taşınması ve modern hayatın konforunu tercih etmesi nedeniyle kartal avcılığı geleneği sona erme noktasına geldi. Yine de bazı kartal avcıları, yeteneklerini kız çocukları da dahil olmak üzere çocuklarına aktarabiliyorlar.  Fotoğrafçı Hay, berkuçilerin at üstünde avlanabilmeleri ve kartallarına göstedikleri ihtimamı hayranlıkla izledi.

Myanmarlı fotoğrafçı, kartal avcılarının kültürüne büyük bir merak duyduğunu söyleyerek berkuçilerin nasıl yaşadıklarını, kartallarını nasıl eğittiklerini ve onlarla nasıl avlandıklarını gözlemlediğini söyledi. Bu muhteşem gelenek ve insanlarla tanışmaktan çok memnun olduğunu ifade etti.