Toplumsal Haber Merkezi

Afganistan’ın kuzeyinde Taliban karşıtı güçlerin Baghlan eyaletinin 3 bölgesini Taliban’dan geri aldığı bildirildi. Afgan Savunma Bakan ıBismillah Han Muhammed, direnişin devam ettiğini belirtti.

Rusya uluslararası haber ajanı RIA Novosti’nin haberine göre Afganistan Savunma Bakanı Muhammed, dün sosyal medyada yaptığı paylaşımda, ülkedeki direniş güçlerinin Taliban güçlerinin elinden Baghlan eyaletinin 3 bölgesini geri aldığını belirtti.

'DİRENİŞ DEVAM EDİYOR'
Muhammed, Taliban’a karşı direnişin halen devam ettiğini söyledi.

Afgan Savunma Bakanı’nın aktardığına göre askeri operasyonlarda onlarca Taliban üyesi öldürüldü.

Baghlan eyaleti başkent Kabil'in kuzeyinde bulunuyor.

Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçiren Taliban, ülkenin yönetimine de el koymuştu. Ancak ülkenin kuzeyindeki Penşir Vadisi'ndeki savaşçılar, mücadeleye devam ettiklerini açıklamıştı.

Taliban'ın hâlâ ele geçiremediği vilayet, 90'lar boyunca Taliban'a karşı direnmişti.

Direnişe, 2001’de Taliban tarafından öldürülen ve “Penşir Aslanı” olarak bilinen Ahmet Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud ve kendisini ülkenin yeni lideri ilan eden Afganistan Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Emrullah Salih öncülük ediyor.

TALİBAN MÜZAKERE SÜRECİNİ YÖNETEBİLECEK Mİ?
Taliban, daha önce de "İslam Emirliği" ilan etmişti. Fakat o zaman tanınmak, bilinmek kaygısı yoktu. Fakat şimdi meşruiyet kazanmak müzakere etmek zorunda. Penşir Vadisi’nde ciddi bir ayaklanma var.  Taliban’ın, devlet yönetme deneyimi zaten oldukça sınırlı. Devrilen Afgan yönetiminin memurlarıyla işi götürmek zorunda. Bunlar işinin kolay olmadığını gösteriyor. İktidarı ele alma konusundaki hızına benzer bir şekilde iktidardan düşebilirler.

Bu arada Afgan kadınları da boş durmuyor. 20 yıl öncesinden farklı olarak Afganistan'da artık öncü kadınları var. Taliban’a boyun eğmeyecekler. Kabil’de, üstelik yüzleri açık halde, ellerinde ulusal kimliklerine sahip çıktıklarını gösterircesine Afgan bayrakları taşıyan kadınlar bunlar.

Taliban, önümüzdeki günlerde kısa sürede yeniden ele geçirdiği Afganistan'ı yönetmekte oldukça zorlanacağa benziyor...