Çeviri: Ercan Çankaya

Reuters’ta yayımlanan analizde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Batı’yla nasıl bir ilişki istediğine karar vermesi ve daha gerçekçi stratejiler kurması gerektiği öne sürüldü.

Türkiye’nin bir küresel güçmüş gibi davranmaya devam ettiği noktada daha bir çok ülkeyle sürtüşmeye devam edeceği belirtilen analizde, bu durumda AB ve ABD’yle de sağlıklı ilişkiler kurulamayacağının altı çizildi.

Türkiye’nin küçük bir ülke olmadığı, coğrafi olarak hassas bir bölgede yer aldığı belirtilen analizde; ülkenin büyüklüğü, nüfusu, ekonomisi ve hatta askeri gücünün bölgesel bir rolü haklı çıkardığını, fakat Türkiye’nin mevcut gücünün bunun ötesinde bir rol oynamaya müsait olmadığı belirtildi. 

'BÖLGESEL BİR GÜÇ BİLE DEĞİL'
Türkiye'nin daha makul davranması ve uluslararası hukuka uygun hareket etmesi halinde bölgesel gücünün avantajlarından yararlanabileceğini, tersi durumda ve tüm komşularıyla kavgalıyken bunun da mümkün olmadığı dile getirildi.

Erdoğan’ın Sözcüsü İbrahim Kalın ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasındaki görüşmelere de değinilen haberde, görüşmelerin ABD’yle ilişkileri yeniden hâle yola koymak için somut bir adım olduğu belirtildi. Biden’ın da Türkiye’nin daha öngörülebilir ve rasyonel bir dış politika zemine yerleşmesi için çaba göstereceği iddia edildi.

'KENDİNİ ABD VE FRANSA'YLA EŞİT GÖRÜYOR'
Erdoğan’ın kısa süre öncesine kadar Batı’yla ilişkileri normalleştirme eğiliminde olduğuna değinilen analizde, normalleşme girişimlerini ABD ve Fransa’ya yöneltilen Türkiye’yi Akdeniz, Suriye, Ege ve Karabağ’daki duruşundan geri adım attırmaya çalıştıkları suçlamalarının takip ettiği belirtildi.

Erdoğan’ın tüm bu bölgeleri, hayalini kurduğu Büyük Türkiye’nin nüfuz bölgesi olarak gördüğü belirtilen analizde, Erdoğan’ın kendini ABD ve Fransa ile eşit, hatta üstünde gördüğüne değinildi.

LOZAN'I BİLE TANIMIYOR
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun; ABD’yi, özelde Obama ve Biden yönetimlerini 15 Temmuz’un arkasında olmakla suçladığı demeçlerine değinilen haberde, Erdoğan hükümetinin Lozan Anlaşması’nı tanımadığını ve süper güç gibi hareket etmeye çalıştığı vurgulandı. ‘Erdoğan’ın istediği ülkeye, istediği gibi müdahale edemeyeceğini anlaması gerekiyor’ denildi.