Toplumsal Dış Haberler

Amerikan kamuoyu, aylardır seçim gündemiyle birlikte orduda cinsel taciz ve tecavüz gündemiyle de meşgul oluyor. 14 üst rütbeli asker, Fort Hood üssünde meydana gelen bir cinsel saldırı ve cinayet suçundaki ihmalleri nedeniyle disipline sevk edildi.

Feministler ve anti-militarist savaş gazileri, ülkenin en büyük üçüncü askeri üssünde meydana gelen bu cinsel taciz skandalı nedeniyle üst rütbelilerin disipline sevk edilmesini olumlu bulsalar da bunun Amerikan ordusundaki cinsel saldırı suçlarının önüne geçemeyeceğini söylüyorlar.

‘DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU’
Fort Hood, ülke gündemine parçalanmış vücudu ancak protestolardan sonra bulunabilen 20 yirmi yaşındaki Uzman Vanessa Guillen’in ortadan kaybolmasıyla girmişti. Genç kadın, maruz kaldığı bir cinsel tacizi üstlerine bildirdikten sonra ortadan kaybolmuştu. Daha önce de buna benzer bir olay yaşanmış; 23 yaşındaki Başçavuş N. Fernandes bir üstü tarafından taciz edildiğini rapor ettikten sonra bir ağaçta asılı bulunmuştu.

‘KOMUTANLAR TECAVÜZÜ GÖRMEZDEN GELİYOR’
Guillen’in soruşturması sırasında, 500’den fazla kadın askerle yürütülen sözlü mülakatlara dayanan bir araştırma vesilesiyle Amerikan ordusundaki taciz ve tecavüzlerin yarısına yakının rapor bile edilmediği, rapor edilenlerde de hiçbir general ya da alt düzey komutanın sorumluluk alıp suçlu hakkında soruşturma açmadığı tespit edilmişti.

Bu raporun da etkisiyle Amerikan ordusu kamuoyu tepkisini hafifletmek için Fort Hood’daki 14 komutanı disipline sevk etti.