Almanya 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak kabul edilen, 1904-1908 yılları arasında yüzbinlerce Nambiye yerlisinin Alman sömgürgeciler tarafından katletildiği olaylarla ilgili olarak özür diledi ve soykırım yapıldığını kabul etti. 

1,1 MİLYAR DOLARLIK ÖZÜR

Almanya, 1884'ten 1915'e kadar Namibya'yı sömürge olarak elinde tutmuştu. Bu yıllarda Alman sömürgeciler tarafından, bağımsızlık mücadelelerini boğmak için yapılan katliamlarda Hereo ve Nama yerlisi yaklaşık 150 bin kişi öldürülmüştü. 1904'ten 1908'e kadar süren katliamlar, toplu infazlar ve çöl sürgünleri de içeriyor.

Almanya'nın tarihi özrü, yıllardır süren müzakerelerin sonucu olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşaması bekleniyor. Almanya, bu amaçla Namibya'ya 1,1 milyar avroluk yatırım yapma sözü verdi.

Bu yatırım 30 yıl süre boyunca öncelikle Herero ve Namaların yaşadığı yerleşim yerlerindeki projelerde kullanılacak. Almanya'nın finanse edeceği projeler arasında toprak reformu, tarım, tarımsal altyapı, su tedariki, meslek eğitimi gibi alanlar bulunuyor.