Ercan Çankaya 

Afrika pek çok konuda olduğu gibi Covid-19 aşılaması konusunda da Dünya ortalamasını geriden takip ediyor; kıtaya Uluslararası Kalkınma Fonu aracılığıyla 2 milyar dolar aşı fonu ayrılması planlanıyor.

Kayda girmiş yüz binden fazla Covid-19 kaynaklı ölüm ve üç milyondan fazla Covid-19 vakasına sahip olan Afrika kıtası, diğer pek çok konuda olduğu gibi aşıya erişim konusunda da dünya ortalamasını çok geriden takip ediyor.

Aşıya erişim güçlüğü ve aşı için ayrılabilecek fonların kısıtlılığı, kıta ülkelerini endişeye sevk ediyor.

‘HERKES KORUNANA KADAR KİMSE GÜVENDE DEĞİL’
Mo Ibrahim Vakfı (MIF)
da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Afrika ülkelerinin aşıya erişimi konusunda endişeli olduklarını dile getirdi. “Herkes korunana kadar kimse Covid-19’a karşı tam korunamayacaktır” denilen açıklamada Covid-19’dan kurtulmanın tek yolunun küresel mücadele olduğu dile getirildi.

19 Şubat itibariyle 55 Afrika ülkesinde teyit edilen Covid-19 vakalarının 3 milyon 780 bine ulaştığı bildirilirken ölü sayısı 100 bini aşmıştı. Kıtada kayda girmiş en çok vaka ve ölüm sayısına ülke, yaklaşık 1 buçuk milyon vaka ve 50 bin ölümle Güney Afrika. Güney Afrika’yı 480 bini aşkın vakayla Fas, 280 bini aşkın vakayla Tunus takip ediyor.

BIDEN: YARDIMI KARŞILIKSIZ YAPMIYORUZ
ABD Başkanı Joe Biden
, Uluslararası Kalkınma Ajansı aracılığıyla Afrika ülkelerine 2 milyar dolar yardım yapacaklarını belirtirken bu yardımın pandeminin bir an önce kontrol altına alınması ve küresel ekonomiyi bir an önce faaliyete geçirmek için yapılacağını belirtti. Bunların tümünün Amerikan halkına fayda sağlayacağını belirtti.

ABD hükümeti, 2022’ye kadar uluslararası aşı ortaklığı Gavi Covax Amc’ye Afrika ülkelerine aşı sağlanması için finansman sağlayacak; daha fazla finansman için diğer bağışçılarla birlikte çalışma yürütecek.