Toplumsal Dış Haberler

Venezuela’da dün gerçekleşen milletvekili seçimi sonuçlarına göre Başkan Nicolas Maduro ve müttefikleri, seçimleri ezici bir çoğunlukla kazanırken Amerikancı muhalefetin boykot çabası başarısız oldu.

Oyların yüzde 80’inin sayıldığı ülkede, başını Bolivarcıların çektiği sol koalisyon oyların yüzde yüzde 67,6 almış görünüyor.

Amerikancı darbecilerin lideri, ABD ve 50’ye yakın ülkenin ‘resmi’ başkan olarak tanıdığı Juan Guadio, boykot örgütlemeye çalışsa da boykot başarılı olmadı.

Muhalefet partilerinden ve liderlerinden bir kısmı Maduro ve destekçilerinin tanıdığı boykot kararını tanımayarak seçimlere katıldılar; fakat oyların ancak yüzde 18’ini alabildiler.

POMPEO HEMEN AĞLADI...
Öte yandan Trump hükümetinin görevi yakında sona erecek olan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, attığı tweet’te Pazar günkü seçimleri ‘sahtekârlık’ olarak niteledi.

Gayrimeşru olduğunu iddia ettiği Maduro rejiminin açıkladığı sonuçların, Venezuela halkının iradesini yansıtmadığını söyledi.

BİR TOPARLANMA DÖNEMİNİN BAŞLANGICI
Maduro, Pazar gün oyunu verdikten sonra sandık çıkışı yaptığı açıklamada seçimlerin Venezuela için bir toparlanma döneminin başlangıcı olacağına işaret etti.

Bu saati, bu günü bekleyecek ve ‘yıkıcı’ Meclis’ten kurtulacak sabırları olduğunu, sabırlarının sonucunu alacaklarını dile getirdi.

MUHALEFETİ İŞBİRLİĞİNE DAVET ETTİ
Muhalefeti yıkıcılıktan vazgeçmeye ve yapıcı bir siyasete davet eden Maduro, muhalefeti Amerika’da Biden’ın kazanmasını Venezuela lehine çevirmeye davet ederek Biden’ı, Trump döneminde başlayan yaptırımları kaldırmaya ikna etmelerini istedi.