Avrupa Birliği (AB) liderleri, birliğin iki gün sürecek zirvesinin ilk gününde Türkiye ile ilişkileri masaya yatırdı.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, AB’nin Türkiye ile ‘kademeli, orantılı ve geri dönülebilir’ şekilde işbirliğini geliştirmeye hazır olduğu, hukukun üstünlüğü ve temel haklarınsa önemli kaygılar arasında yer almaya devam ettiği kaydedildi.

Bildiride, “Siyasi partilerin ve medyanın hedef alınması ve yakın zamanda alınan diğer kararlar, insan hakları açısından önemli bir gerilemeye işaret etmekte ve Türkiye’nin demokrasiye saygı, hukukun üstünlüğü ve kadın hakları yükümlülükleriyle çelişmektedir” denildi.

HDP KAPATMA DAVASI
HDP’ye kapatma davası açılmasının ardından Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Oliver Varhelyi’nin ortak açıklamasında, kapatma davası ve HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi kararından son derece endişe duyulduğu kaydedilmişti.

‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KARARI YIKICI BİR KARAR’
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanlığı kararı ile ayrılmasının ardından da Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, sözleşmenin feshedilmesini “yıkıcı bir haber” olarak değerlendirmişti.

DOĞU AKDENİZ’DE GERİLİM AZALIYOR
Doğu Akdeniz’de düşen gerilim nedeniyle Türkiye’yi olumlu yönde teşvik edecek adımlar atılacağı da belirtildi.

AB liderlerinin, 2016’da Türkiye’ye verdikleri Gümrük Birliği’nin modernize edilmesiyle ticari bağları derinleştirme taahhüdünü yerine getirmeye karar verdikleri, ancak Ankara’ya Doğu Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarına yeniden başlaması halinde, ambargolarla karşılaşabileceği uyarısında bulunacağı belirtildi.

Bildiride “Türkiye’ye uluslararası hukuka aykırı yeni provokasyonlardan ve tek taraflı adımlardan kaçınması çağrısında bulunuyoruz” denildi.