Yandaş medya uzun süredir Avrupa'daki Rus doğalgazı kaynaklı enerji krizini fırsat bilerek algı operasyonu yapıyor. Öyle ki, Anadolu Ajansı her gün Avrupa'daki enerji krizine dair en az bir haber servis ediyor. Bu kez Avrupa'nın değil Türkiye'nin doğalgaz krizine dair bir haber çıktı... 

Ülke genelinde iğneden ipliğe gelen zamlar ve artan enflasyon doğalgazı da etkiledi. Bloomberg’den Fırat Kozok, Kerim Karakaya ve Çağan Koç’un haberine göre, Türkiye, Rusya’dan doğalgaz ödemelerinin bir kısmının ertelenmesini istedi. İsmini açıklamayan bir kişinin aktardığına göre, ödemelerin bir kısmı 2024’e ertelenmek isteniyor. Söz konusu görüşmeler, iki ülke arasında Botaş’ın yükümlülüklerinin yüzde 25’ini dolar yerine ruble olarak ödemesine izin veren anlaşmadan sonra gündeme geldi.

Türkiye’nin enerji ithal etmeye bağımlı olması ve Türk lirasının 2022 yılında dolar karşısında yüzde 28’den fazla değer kaybetmesi doğalgaz borçlanmasının ertelenmesinde de etkili oldu. Türkiye’nin Ağustos ayındaki ticaret açığı, 2021 yılının Ağustos ayına göre iki kattan fazla artarak 11,2 milyar dolara ulaşmıştı.

Geçtiğimiz ay, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’dan satın alınan gazın yüzde 25’inin Rus para birimi ruble ile ödenmesi konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını açıklamıştı.

Bununla birlikte Putin, Rusya’ya yönelik yaptırımlara karşılık olarak, “dost olmayan” ülkelerin, Rus gazına rubleyle ödeme yapmalarına ilişkin bir kararname imzalamıştı. Putin konu ile ilgili, “Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak” diye konuşmuştu.