Toplumsal Özel

Endüstriyel çiftçiliğin gelişmesiyle Şap hastalığı hayvancılıkta sıkça görülmeye başladı. Bu hastalığın hayvanlar üzerinde bulaşıcı olduğu ve hassas hayvan topluluklarında hızla yayıldığı biliniyor.

Yaklaşık iki aydır Türkiye’de bir salgına neden olan Şap hastalığı, depremden dolayı zarar gören çiftçiyi de tehdit ediyor.

Toplumsal Haber olarak konuştuğumuz CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, şap hastalığının görüldüğü yerde ihbar edilmesi gerektiğini açıkladı.

ŞAP HASTALIĞI HAYVANCILIĞI OLUMSUZ ETKİLER
Gaytancıoğlu, şap hastalığı hakkında, ‘’Şap hastalığı insanlara bulaşmaz ama hayvanların ağız kenarlarında önemli yaralar açılır. Ayaklarına inerse hayvanların ayaklarının kesilmesi gerekir, öldürülmesi gerekir. Ağız kenarında oluşan yaralar tedavi edilebilir. Bir de bunun aşısı var. Aşısı üretildi ve tüm Türkiye’de aşılama çalışmaları tamamlandı. Şaplı hayvanın eti kesildikten sonra kavurma olarak değerlendirilebilir ama yenmez’’ açıklamasında bulundu.

Şap hastalığının risklerinden de bahseden Gaytancıoğlu, ‘’Şap hastalığı bizim ülkemizde sık sık görülür. Yani grip gibi çeşitli versiyonları var. Hayvanın güçten kuvvetten düştüğü, (yani ağzında yara olduğu için hayvan yemek yiyemez) besin alamadığı için zayıf düşürdüğünden dolayı da sürüden ayırıp tedavi etmek lazım. Bu durum tabii ki hayvancılığı olumsuz etkiler ama aşısı ve tedavisi olduğu için şimdilik kontrol altında’’ dedi.

DEVLET AŞIYI ÜCRETSİZ YAPMALI
Aşıların ücretli olduğunu da söyleyen Gaytancıoğlu, ‘’aşılar 11 lira ve bu büyük sorun olduğu için, hayvancılığı tehdit eder boyutta. Devletin bu büyükbaşlara vurulan aşıyı ücretsiz yapması lazım. Ücreti az gibi gelebilir ama bir işletmenin 50 tane hayvanı olduğunu düşünürseniz 550 lira yapar. Nasıl korona zamanında covid aşısını ücretsiz yaptıysak, hayvanlarımızı da korumamız gerekli’’ diyerek isyan etti.

Hükümete seslenen Gaytancıoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

 Hayvanların alınıp satıldığı belirli günlerde kurulan hayvan pazarları kapatıldı, bu doğru. Hayvanların ticareti, yani şehirden şehre ticareti yasaklandı, bu doğru. Ama ithalat açık… Yani başka ülkelerden Türkiye’ye hayvan getirebilirsiniz. Niye o zaman başka ülkelerden şap hastalığına yakalanabilecek hayvanları ithal ediyoruz?

DOĞAYLA MÜCADELE EDİLMEZ, DOĞAYLA DOST OLUNUR
Gaytancıoğlu CHP’nin iktidara gelmesi halinde yapılacak politikala hakkında şunları söyledi:

CHP iktidara gelirse gerek bitkisel üretim gerek hayvansal üretimde dışa bağımlılığı bitirecek politika izleyeceğiz. Dışarıdan ithalat yerine kendi üreticimizi destekleyeceğiz. Türkiye bir tarım ülkesiyken nasıl ithalatçı konuma gelebildi? Çiftçiyi desteklemediler, çiftçi kredi çekti, borcu borçla çevirdi ve çözüm ithalatta arandı. CHP olarak bu politikadan vazgeçerek üreticiyi destekleyip, üreticinin borcunun faizini sileceğiz ve üreticiyi daha çok destekleyeceğiz. Çünkü üretici yasayla alması gereken desteği aldığı zaman kredi çekmesine gerek kalmayacak. Bu topraklar her şeyi yetiştirmeye müsait yeter ki planlı üretim yapalım. Unutmayalım ki, doğayla mücadele edilmez, doğayla dost olunur.