Dersim’de Munzur Özgür Aksın Meclisi, 1’inci derece sit alanı olan Munzur Gözeleri’ndeki peyzaj projesine karşı deklarasyon yayımladı. Çok sayıdaki kitle örgütleri, çevre-ekoloji örgütleri, siyasi partiler, sanatçı, yazar, aydın, dernek, sendika, insan hakları savunucuları da deklarasyona imza attı. Alevi-Kızılbaş inancının merkezi olan Munzur Gözeleri sermayenin yeni hedefi haline geldiği belirtilen deklarasyonda Munzur Gözeleri’ne yapılacak hiç müdahaleyi izin verilmeyeceği ifade edildi.

Birgün'den Oğuz Mutlu'nun haberine göre; Munzur Gözeleri’nde yapılmak istenen peyzaj projesinin 2018 yılında çizildiği belirtilen deklarasyonda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Fırat Kalkınma Ajansı toplamda 8 milyon TL bütçe ayırdığı ve usulsüz yapılan ihaleyi de Rengi İnşaat San. Tic. Ltd. şirketinin aldığı hatırlatıldı.

Zülfü Livaneli, Suavi gibi sanatçılarında imzası bulunan deklarasyonda projeye neden karşı çıkıldığı şu maddelerle ifade edildi:

■ Munzur Gözeleri 2003 yılında 1. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilmiştir. 1. Derece Doğal Sit Alanı ÇED raporu sürecinden muaf tutulmuştur.

■ Alevi-Kızılbaş inanç merkezi olan bir yerde özel mülkiyet olan lokanta kadın - erkek havuzu vb. ticari işletmelerin bulunması telafisi imkânsız durumlar yaratacaktır.

■ İnsan etkileşimini artıracak yapılanların bulunması dahilinde bu türün yumurtlama ve yaşam alanları tehdit altındadır.

■ Kamping ve mesire alanı yapılan yerde sadece Munzur nehrinde habitatı bulunan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan ‘Salmo Munzurius’ isimli endemik alabalık türü bulunmaktadır.