İzmir Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde yapılması planlanan Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesi için bölgedeki asırlık zeytin ağaçları kesildi.

Sendika.org'da yer alan habere göre, mahkeme tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarına usulsüz olarak devam eden Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş. bölgedeki yirminin üzerinde asırlık zeytin ağacını kesti.

"ZEYTİN KATLİAMINA İZİN VERMEYECEĞİZ"
Zeytin ağaçlarına sahip çıkmak ve kesilen ağaçlar için suç duyurusunda bulunmak için bir araya gelen Orhanlı köylüleri, köy meydanından kesilen ağaçların önüne yürüdü.

Kesilen ağaçların önünde basın açıklaması yapan köylüler ellerinde “Zeytin katliamına izin vermeyeceğiz” ve “Orhanlı Vadisi’nde jeotermal istemiyoruz” yazılı pankartlar taşıyarak yaşam mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceğini vurguladı.

"MÜCADELEMİZİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ"
Açıklamaya Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, TMMOB İzmir İKK temsilcileri, SOL Parti İzmir il yönetim temsilcileri ve çok sayıda bölgede yaşayan yurttaş katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Orhanlı Köyü Kültür, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil, asırlık zeytin ağaçlarının kesilmesinin hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu söyledi. Akçil, “Köyümüz binlerce yıldır zeytincilikle geçinen, zeytinyağı üreterek yaşayan bir köy. Bu topraklarda sayısız insan yaşam sürmüş, medeniyetler geçmiş. Zeytin ağaçları hepsinin yaşamına tanıklık etmiş. Çünkü onlar biz burada var olmadan önce de bu topraklarda yaşamlarını sürdürüyorlardı. Bizden sonra da burada yaşamaya devam edecekler. Atalarımızdan, ninelerimizden emanet aldığımız zeytin ağaçlarımızı koruyarak çocuklarımıza emanet etmek için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Zeytin ağaçlarımızın, yaşam alanımızın jeotermal santral tarafından yok edilmesine asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.