Toplumsal Haber Merkezi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), 68 ilde 606 adet maden sahasını ikinci defa ihaleye açtı. MAPEG, ihaleye açılmasına rağmen müracaat yapılmayan yerleri talana açmakta oldukça ısrarcı.

Resmi Gazete’ye göre ihaleler 20 Nisan’da başlayacak.

Geçen yıl ülke genelinde 766 yeni maden sahasının arama ve işletmesi için yapılan ihaleye karşı açılan davanın red kararı geçen hafta Danıştay 13. Dairesi’nce bozulmuştu.

Bazı sahaların tarım alanları, ormanlar, antik kent veya doğal yaşam alanlarına çok yakın mesafede olduğuna dikkat çeken ekoloji aktivistleri dava açmış; fakat dava, Ankara İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Aktivistlerin avukatı İsmail Hakkı Atal davayı Danıştay’a taşıdı. Davayı inceleyen Danıştay 13. Dairesi alt mahkemenin davanın reddi kararını bölge sakinlerinin lehine bozdu.

'BAKANLIK YÖNETİCİLERİ BİLİMSELLİKTEN UZAK'
Yeni ihaleyi de yargıya taşıyacaklarını belirten Atal; MAPEG, EPDK gibi kurum yöneticilerinin bilimsellikten uzak olduğunu belirterek bilim insanlarının doğanın tahrip edildiği alanlarda koronavirüsün 2 buçuk arttığını söylediğine dikkat çekti. “Bir taraftan koronavirüsle mücadele adı altında biri dizi karar alınıyor. Diğer taraftan her yere maden ruhsatı veriliyor. Hem sineği avlayıp hem de bataklığı besliyorlar” diye konuştu.

Danıştay İdari Davalar Kurulu’nun bu tür projelerle ilgili kararını hatırlatan Atal, “Hadi bilim insanlarına kulaklarınızı tıkadınız. Ülkedeki yargı karalarını da mı takip etmiyorsunuz? Aynı ekosistem içerisinde yer alan kirletici projeler kümülatif etkisi değerlendirilmeden ruhsatlandırılamaz” ifadelerini kullandı.