İzmir'in Dikili ilçesinde yapılmak istenen ve tartışmalara neden olan “Dikili Çukuralan Altın Madeni 3. Kapasite Artırımı” projesine ilişkin “ÇED olumlu” kararının iptali kısa bir süre önce Danıştay tarafından onanmıştı. Aynı bölgede yapılmak istenen “Çukuralan Altın Madeni Kırma Eleme Tesisi” projesi için de İzmir 6’ncı İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi adına Belediye Başkanı Tunç Soyer de davaya müdahil olmuştu. Yürütmeyi durdurma kararının ardından açıklama yapan Soyer, çevre ve ekolojik dengeyi olumsuz etkileyen her türlü kararın karşısında durmaya devam edeceklerini vurguladı.

Kararın büyük bir kazanım olduğunun altını çizen Soyer, “Çam fıstığının üretim merkezlerinden biri olan Kozak Yaylası’ndaki üretime olumsuz yönde etki eden bu projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı da Dikili ve çevre ilçeler için büyük bir kazanım. Bu karar aynı zamanda binlerce ağaç, yeraltı suları ve Dikili Körfezi’ne drene olan Nebiler Şelalesi’nin kurtulması için de önemli bir gelişme daha anlamına geliyor” dedi.