AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan'a düzenlediği resmi ziyaret kapsamında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile geçtiğimiz aylarda Ermenistan güçlerinden geri alınan Şuşa'da imzaladıkları "Şuşa Beyannamesi"nin yankıları basında yer bulmaya devam ediyor. Azeri basınında, ortak çıkarlara dayalı bölgesel ve stratejik noktaların saptandığı Beyanname'nin muhtemel geleceği ve etkileri tartışılıyor.

Konkret.az'a konuşan Azeri milletvekili ve iktisatçı Vüqar Bayramov, müttefiklik anlaşmasının olası iktisadi sonuçları üzerinde duruyor. Ürünlerin serbest dolaşımını mümkün kılacak mekanizmaların yaratılması için gerekli tedbirlerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Bayramov, "Bu alandaki anlaşmaların esas amacı, iki ülke arasındaki ticaret ilişkilerini hedeflenen hacme ulaştırmaktan ibarettir. İki devlet arasındaki ticaret hacmi, 3 yıl içinde 15 milyar dolara amaçlanmıştır. Şimdilik, 4 buçuk milyar dolarlık ticaret hacmi ile Türkiye, İtalya'dan sonra ikinci ülkedir" diyor. 

Şuşa Beyannamesi kapsamında iki devlet arasındaki müttefikliğin savunma ve askeri boyutu tartışmaların üzerinde durduğu bir diğer nokta. AZERTAC'a konuşan Silahlı Kuvvetler Harp Akademisi uzmanı Xeyal İsgenderov, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki müttefiklik ilişkileri kapsamında Şuşa Beyannamesi'nin imzalanması Azerbaycan Cumhuriyeti'nin 30 yıllık tarihinde en önemli hadiselerden biri olarak görüyor. Beyanname'nin "dostluk ve tehlikesizlik" boyutunu öne çıkaran İsgenderov, taraflardan herhangi birinin egemenliğine, arazi bütünlüğüne, sınırlarına karşı dokunulmazlığına karşı üçüncü devlet veya devletler tarafından tehdit ve tecavüze karşı birlikte hareket edeceğinin altını çiziyor.