14 Mart Tıp Bayramı doktorlara ve sağlık çalışanlarına teşekkür niteliğinde edilen bir gündür.

TIP BAYRAMI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir.  Okulun kuruluş günü olan 14 Mart "Tıp Bayramı" olarak kutlanır.

TIP BAYRAMI İLK KEZ NE ZAMAN KUTLANDI?

Tıp bayramı ilk kez 1919 yılında kutlanmıştır. Tıbbıye öğrencisi  Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. 1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih  Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Sonrasında bu uygulmadan vazgeçilerek yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu. 1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul görmektedir.

DÜNYA'DA TIP BAYRAMI

Dünya'da tıp bayramı farklı tarihlerde kullanmaktadır. ABD'de tıp bayramı 30 Mart olarak görülmektedir. Hindinstan'da  1 Temmuz günü olarak kullanmaktadır.