Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) Genel Başkanı Mahmut Arslan ile Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri'ne ilişkin düzenledikleri ortak basın toplantısında, "Şimdi bu hafta bitti, gelecek haftada önümüzde 3 gün var, hemen arkasından bayram. Yani sözleşmenin bayrama kadar yetişmesi çok zor gözüküyor"  açıklamasını yaptı.

700 binden falza işçiyi  ilgilendiren 2023 yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü Görüşmeleri kapsamında Türk-İş ve Hak-İş heyetleri bir araya gelerek ortak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Türk-İş genel başkanı Atalay, 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerden dolayı Toplu İş Sözleşmesi görüşme sürecinin yaklaşık 30-35 gün uzadığını, ardından ise görüşmelere 3 haftadır devam ettiklerini belirterek, "Sözleşmede sosyal haklarla ilgili her sendikanın ortak bir talebi şurada aşağı yukarı 13 maddede yer aldı. Bunu da hükümete teslim ettik. Geçen hafta da ilk defa hükümet bize yüzde 30'luk refah payı, 11 bin 500 lira da taban ücreti olarak tekliflerini sundular. Biz de hem kendi adıma hem de Mahmut Bey adına bu teklifin bu taleplerimizi karşılamadığını kendilerini ifade ettik"  dedi.

Atalay, "Bu benim yaklaşık 11 sözleşmemem. Ben geçmişte insanların sözleşeme görüşmelerinin böyle bir an evvel bitmesi yönünde bir taleplerini görmüyordum ama ekonomik şartlar ekonomik sıkıntı problem çerçevesinde, insanlarda 'sözleşme bir an evvel bitsin de ücretim alayım' düşüncesi var. Bu haklı ve doğru bir düşünce. Geçen hafta Sayın Bakan'a da, ondan evvel Sayın Cumhurbaşkanı'na da ayın 9'unda gittiğimizde ifade ettik. Arzu ettiğimiz rakamlar olursa bir an evvel bu işi bitirelim dedik. Hak-İş'in de bizim de talebimiz, bu ay geçti, bordrolar yapıldı ama bir sonraki ay 700 bin kamu işçisinin zamlı maaşını alması. Bunu 10-15 gün içinde bitirmek durumundayız. Fakat arzu ettiğimiz rakam olmuyorsa yani isterse 6 ay sürsün mesele değil. Eğer arzu ettiğiniz rakamı bulursak biz bunu bağlarız biz bununla ilgili masa başında anlaşırız, buna imza atarız. Arzu ettiğimiz rakam olmazsa hani bunun bağlamanın anlaşmanın da bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.

Atalay   "Şimdi burada şahsım da Hak-İş'in başkanı da sembolik olarak duruyoruz. Her sendikanın kendi imza yetkisi var. Siyasi iktidarı temsilen ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İşveren Sendikası bize verdikleri refah payı teklifi yüzde 30. Diyorlar ki, 'Biz memura da Ocak ayının başında refah payı dahil yüzde 30 verdik, aynısını size verelim'. Aradan 3 ay zaman geçti ve o teklifi kabul etmemizin mümkün olmadığını kendilerine ifade ettik. Şimdi ortak bir yerde buluşabilirsek buluşuruz, bulaşamazsak sendikacı ne yapar işte demin anlattım işte grev kararı geldiği zaman grev kararını uygularsın. Grev kararından evvel yapılması gerekenler var mı yaparız grev kararı olması gerekenler var mı yaparız. Yani toplumun razı olmayacağı işçinin memnun olmayacağı bir şeyin altına sendikacılar imza atamazlar atmazlar."  açıklamasını yaptı.