Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı toplantısı gerçekleştirdiği basın toplantısında koronavirüs vakalarının arttığı iller hakkında bilgi verdi. 

Koca, sosyal ve kültürel etkinliklerin koronavirüs vakalarında artışa neden olduğunu vurguladı.

Koca'nın açıklaması şöyle oldu:

Özellikle vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğu İstanbul'u biliyoruz. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının daha azaldığı ve bu illerimizde daha kontrollü olduğunu rahat söyleyebilirim. Özellikle 1 Haziran sonrası, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi artışın olduğunu söyleyebiliriz.

Bu anlamda Diyarbakır'da bir yükseliş içinde. Genel bir artıştan öte daha çok kültürel, sosyal etkinlikler sonrası artışın daha fazla olduğunu görüyoruz.

Buralarda filyasyon çalışmalarımızı artırmış durumdayız. Vatandaşın bu noktada daha hassas davranması gerekiyor.

Ankara için benzer şekilde son 2-3 gündür bir yükseliş söz konusu idi. Bugün itibariyle Ankara düşüşe geçti. 

Benzer şekilde Konya'da fabrika ve iki yerleşim yerinde yapılan tarama sonrası yükseliş olduğunu gördük. Bugün itibariyle Konya'da bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz.

ANTİKOR UYGULAMISI NEDEN?

Bu çalışma, çok önemsediğimiz bir çalışma. DSÖ Avrupa Bölge Direktörü ile karşılıklı dönemi değerlendirme görüşmemiz oldu. Uzun süreli bir görüşme oldu. Bahsettim bu konuyu. Bu konuyla ilgili özellikle Avrupa bölgesinde bu derece büyük çaplı bir çalışma olmadığını ve sonuçlarını merakla beklediklerini ifade ettiler.

153 bin kişiye örneklem yöntemiyle aileler tespit edildi, kimlere bu testlerin yapılacağı şu an belli. Burada yapılmak istenen sadece PCR değil, kanları da alınarak antikor düzeyine bakılmış olunacak. Hastalığı geçirip geçirmediği, bağışık durumunu da biliyor olacağız.

Zannediyorum iki hafta içerisinde bu bitmiş olur. Aktif vaka oranımızın ne olduğunu da görmüş olacağız. Sürü bağışıklığı denen durum ne kadar gerçekçi bunu görmüş olacağız.