Elif Akırmak

Son dönemlerde teknolojinin değişmesi ve gelişmesiyle beraber hayatımızın her alanını kolaylaştıracak birçok yazılım ortaya çıktı. Yazımızda yeni yazılımların meslekleri tehlikeye sokmasını inceleyeceğiz.

Son zamanlarda adını duyuran Chat GPT de bunlardan birisi. İlk piyasaya sunulduğu günden beri oldukça popüler bir yapay zeka robotu olan Chat GPT herkesin yakından ilgisini çekti. Özellikle sosyal medya platformlarında ve haber sitelerinde de Chat GPT popüler bir hale geldi.

CHAT GPT NEDİR?
ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zekâ sohbet robotudur. Chatbot, hem denetimli hem de takviyeli öğrenme teknikleriyle ince ayar yapılmış büyük bir dil modelidir.

Chat GPT sayesinde internet araştırmalarında bulunabilir, makaleler yazabilir, öğrenmek istediğiniz bir çok bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabilirsiniz. 

Toplumumuzda insan gücüne yıllardır ihtiyaç olmuş, hatta ilerleyen çağ ile birlikte ihtiyaçların, taleplerin fazlalaşması nedeniyle daha çok insan gücüne ihtiyaç duyulmuştur.

İLK TANIŞMA
Sanayi devriminin bir sonucu olarak makineleşmenin artmasıyla birlikte, teknoloji müthiş bir ivmeyle gelişmeye başladı. 20. yüzyıla geldiğimizde robotlar yavaştan iş dünyasına girmeye başlamıştı. Önceden sadece karnına bastırınca ağlayan bebeklerden ibaret olan robotik sektörü, robot benzeri yapıların sıcak metalleri taşımakta kullanılmasıyla endüstriye girmekte de gecikmedi.

Bu yeni teknoloji, sonradan gelişerek birçok işte kullanılmaya başlandı. Tekrar programlanabilen robotlar, birden fazla iş yapabilenler derken robotları şimdi uzay araştırmalarında dahi kullanmaya başladık.

DAHA AVANTAJLI
Robotlar hayatımızda insanların yaptığı fiziksel işleri yapabilseler dahi, insana özgü olan akıl ve duyu organlarını kullanmakta henüz insani özelliklere tam anlamıyla sahip olamıyorlar. Yani bir robot insanoğlunun yapabileceği tüm fiziksel işleri yapsa dahi, bir insanın hissettiği özel duygulara sahip değil fakat çalışma alanında bir robotun işe alınması için sadece fiziksel işi yapıyor olması işveren açısından daha pratik bir hale gelebiliyor.

Aynı zamanda maaliyet olarakta konu ele alınırsa, bir robot ile çalışmak; bir insan ile çalışmaktan çok daha avantajlı bir hale geliyor.

KORKUTUCU GERÇEK
Peki, insanların senelerce var ettiği iş gücü azaltılıyor mu? Chat Gpt ve benzeri yeni yazılımlar insanların meslek edindikleri işleri yapabiliyor.

Örnek vermek gerekirse bir yazılımcı, yazmak istediği kodu yapay zekaya yazdırabiliyor. Bu ne demek diye soracak olursak cevabı ileride işini ve mesleğini kaybedecek bir çok insan demek olabilir.

İnsanlığa verilmiş armağan olan beyin gücünün yerini başka bir robotun tutamayacağını düşünsekde ilerleyen teknoloji ile birlikte ''insan gibi düşünebilen robotlar var olacak mı ya da insanın yaratıcılığına sahip yazılımlar yapılacak mı'' soruları akılları kurcalıyor.