2023 yılında, PC odaklı finansal kötü amaçlı yazılımlardan etkilenen kullanıcı sayısı %11 azalırken, Ramnit ve Zbot gibi kötü amaçlı yazılım aileleri, etkilenen kullanıcıların %50'sinden fazlasını hedef aldı ve öne çıktı. Tüketiciler, tüm saldırıların %61,2'sini çekerek birincil hedef olarak kalmaya devam etti.

E-mağaza markaları, finansal kimlik avı girişimlerinin %41,65'ini çeken en büyük cazibe merkezi olarak belirlendi. PayPal kimlik avı, elektronik ödeme sistemleri kullanıcılarını hedef alan kimlik avı sayfalarının %54,78'ini temsil etti. Ayrıca, kripto para kimlik avında 2022'ye kıyasla %16'lık bir artışla 2023'te 5,84 milyon tespit sayısına ulaşıldığı vurgulandı.

E-mağazalara yönelik kimlik avı saldırıları en yaygın örnek olarak öne çıktı. Tüm finansal kimlik avı sayfalarının %41,65'ini oluşturarak Amazon, %34'le en çok taklit edilen çevrimiçi mağaza oldu. Onu %18,66 ile Apple ve %14,71 ile Netflix takip etti. PayPal, %54,73 ile en çok hedef alınan ödeme sistemi oldu.

Kaspersky'nin kripto para temalı kimlik avı bağlantılarını takip etmeye yönelik 5 milyon 838 bin 499 girişimi engellemesiyle, kripto para ile ilgili kimlik avı ve dolandırıcılıklar artmaya devam etti. Bu, 2022'ye göre %16'lık bir artışa işaret ediyor. Igor Golovin, "Para siber suçlular için her zaman bir çekim noktası olmuştur. Kötü amaçlı yazılım saldırılarının önemli bir kısmı finansal olarak motive edilmektedir. Geçen yıl mobil kötü amaçlı yazılımlarda görülen artış, siber suçlarda endişe verici bir eğilimi göstermektedir." şeklinde belirtti.

2023'teki finansal tehditler hakkında daha fazla bilgi için Securelist.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Uygulamaları yalnızca resmi mağazalardan indirmeyi tercih edin ve kullanacağınız uygulamaların izinlerini kontrol edin. Güvenilir bir güvenlik çözümü, kötü amaçlı uygulamaları tespit etmenize yardımcı olabilir. İşletim sistemi ve uygulamalarınızı güncel tutun, çünkü birçok güvenlik sorunu güncellemelerle çözülebilir.