Suudi Arabistan, Riyad'ın Şii din adamı Nimr Al Nimr'i idam etmesi üzerine protestolar sırasında Tahran'daki büyükelçiliği ve Meşhed'deki konsolosluğuna düzenlenen saldırının ardından 2016'da İran'la ilişkilerini kesmişti.

İki Orta Doğu güç merkezi, 10 Mart'ta Çin'de bağları onarmak için bir anlaşmayı duyurmadan önce Irak ve Umman'da birkaç tur diyalog düzenlemişti.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanaani, Cumhurbaşkanı İbrahim Raisi'nin "Suudi Kralını İran'ı ziyaret etmeye davet ettiğini" söyledi.

Bay Kanaani, İran cumhurbaşkanının krallığı ziyaret etmek için zaten bir davet aldığını söyledi.

Sözcü ayrıca, Çin'in aracılık ettiği anlaşmada planlandığı gibi, İran ve Suudi Arabistan'ın ilgili diplomatik misyonlarını 9 Mayıs'a kadar yeniden açmasını umduğunu da ifade etti.

Haftalık bir basın toplantısında, "Biz ve Suudi tarafı, İranlı hacıların büyükelçiliğin sağladığı hizmetleri kullanarak sakin bir Hac yolculuğuna katılabilmeleri için büyükelçilikleri çok zamanında faaliyete geçirmekte ısrar ediyoruz."

İslam'ın rükünlerinden biri olan Suudi Arabistan'da kutsal yerlere yıllık hac ziyaretinin Haziran sonunda başlaması bekleniyor.

Son günlerde iki ülkeden heyetler, yeniden açılma sürecini başlatmak için Riyad ve Tahran'daki büyükelçilikler ile Cidde ve Meşhed'deki konsoloslukları ziyaret ettiler.

6 Nisan'da İran ve Suudi dışişleri bakanları Hossein Amirabdollahian ve Prens Faysal bin Farhan, Pekin'de ilişkilerin normalleştirilmesinin uygulanması konusunda görüşmelerde bulundular.

Sözcü, büyükelçiliklerin yeniden açılmasından önce "iki ülkenin dışişleri bakanlarının yeniden görüşeceğini" söyledi.

İran ve Suudi Arabistan, Yemen de dahil olmak üzere bölgedeki çatışma bölgelerinde yıllarca rakip tarafları destekledi.

Riyad, krallıkta uluslararası alanda tanınan hükümeti destekleyen bir askeri koalisyona liderlik ederken, Tahran başkent Sanaa'yı ve kuzeyin geniş bölgelerini kontrol eden Husi isyancıları destekledi.