Bilim insanları, evrenin giderek artan bir ivmeyle hızlandığını doğrulayan yeni verilere dayanarak, karanlık enerjinin zaman içinde değişebileceğini öne sürüyorlar. Bu veriler, 11 milyar yıl önce Dünya'ya doğru yolculuğuna başlayan ışığı görebilen ve bilim insanlarının 6 milyondan fazla galaksiyi içeren bir harita oluşturmasına olanak tanıyan Karanlık Enerji Spektroskopik Enstrümanı'nın (DESI) çalışmalarının sonucunu temsil ediyor. Bu araştırma, evrenin nispeten genç olduğu zamanlardaki halini daha detaylı bir şekilde görmemizi sağladı.

Bu muazzam veri seti kullanılarak, bilim insanları karanlık enerjinin etkilerini haritalandırmayı ve bu gizemli gücün evrenin daha hızlı genişlemesine nasıl neden olduğunu daha iyi anlamayı umuyorlar. Araştırmacılar, evrenin erken dönemlerini yüzde 1'den daha iyi bir hassasiyetle inceleyerek kozmosun evrimine ilişkin en ayrıntılı resmi elde ettiler.

Elde edilen veriler, genel olarak evrenimizin en iyi modeli olan Lambda CDM'ye (soğuk karanlık maddeyle Lambda karanlık enerjiyi birleştiren model) büyük ölçüde uyum sağlıyor. Ancak bilim insanları, bazı ilginç farklılıkların karanlık enerjinin zaman içinde evrim geçirdiğine işaret edebileceğini belirtiyorlar.

DESI projesinin daha fazla veri toplaması ve analiz etmesi bekleniyor. Bu veriler, kozmik hızlanmanın nedenlerini anlamamıza ve evrenin evrimini daha iyi kavramamıza yardımcı olabilir. Bu sonuçlar, evrenin modelini güncellemenin gerekip gerekmediğini belirleyebilir.

DESI araştırmasının sonuçları, Amerikan Fizik Topluluğu toplantılarında ve Rencontres de Moriond gibi uluslararası konferanslarda sunuldu ve açık erişimli araştırma sitesi arXiv'de bir dizi makale olarak yayınlandı.