Toplumsal Özel

Çanakkale Savaşı’nın bir numaralı kahramanı kuşkusuz ki, Mustafa Kemal Atatürk ve 250 bin şehidimizdir. Bununla birlikte, Çanakkale Savaşı’nın az bilinen bir kahramanı daha vardı! Şimdi size bir Alman denizaltısı kaptanı olan, tarihin denizaltı torpidosu ile gemi batıran ilk kişi kabul edilen Otto Hersing’in hikâyesini anlatacağız!

Türkiye, Almanya ve Bulgaristan ittifakı ile Birinci Dünya Savaşı’na girmişti.

DÜNYA SAVAŞI’NIN CEPHESİ ÇANAKKALE
Savaşı’n en önemli cephelerinden biri kuşkusuz ki, Çanakkale idi.

İhtilaf devletleri Çanakkale’yi geçmek için 100 gemi ve 250 ağır topa sahip bir donanma hazırlayarak, 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nı test etmeye başlamışlardı.

Nusret mayın gemisinin döşediği 26 mayın ve kıyı bataryalarından açılan ateşle, ihtilaf kuvvetlerine ait donanma geri çekilmiş, İngiliz donanmasına ait HMS Irresistible ve Fransız donanmasına ait Bouvet zırhlıları batmış, Seyit Onbaşı’nın da vurduğu Ocean Zırhlısı da batmıştı. Müttefik donanmaya ait üç gemi de ağır hasar almıştı.

Bu hezimetle, bu kez de ihtilaf devletleri, Çanakkale’yi karadan geçmeye karar vermiş, tabii ki orada da yenilmişlerdi.

1900’lü yılların başında, kuşkusuz ki dünyanın en güçlü deniz donanması İngilizlere aitti. Almanların buna sürprizi U21 denizaltıları idi.

TRIUMPH’IN IŞILDAKLARI
Büyük topları ile Türk siperlerine ateş açan, 12 bin tonluk HMS Triumph, dev ışıldakları ile geceyi gündüz gibi yapıyordu.

Çanakkale Savaşı’nda kaleme alınan az sayıdaki mektuplarda, ışıldakların siperleri aydınlatması nedeniyle, Türklerin keskin nişancılara karşı yerlerinden kımıldayamadığı, adeta rehin alındığı anlatılıyor.

“Siperlerden kımıldayamadığımız için, çamurun içinde, sıtmadan, tifo ve tifüsten ölüyoruz.”

OTTO HERSİNG VE U21
Türkiye’ye yardıma gönderilen Otto Hersing, 25 Mart’ta denizaltısından gönderdiği torpido ile bu dev gemiyi batırmış, kendisini fark eden İngiliz donanmasına karşı, hızla yükselerek, batmakta olan gemi enkazı içine saklanmıştı. Daha sonra Otto Hersing’in bu taktiği İngilizlerin denizcilerine verdikleri dersler arasına girmişti. Otto Hersing bu olaydan iki gün sonra 27 Mart’ta da, İngiliz donanmasına ait 16 bin tonluk HMS Majestic’i batırmıştı.

Hersing başarılarından dolayı Almanya’nın en büyük nişanı Pour le Merite madalyası ve Türk tarafından da Gelibolu Yıldızı madalyası ile ödüllendirilmişti.